AZ Groeninge, Europees erkend als stroke center, verontrust over halvering beroertepatiênten

Het AZ Groeninge Kortrijk krijgt als eerste Vlaams ziekenhuis de Europese erkenning als Stroke Center van de European Stroke Organisation (ESO). België zelf hinkt wat achterop met zijn erkenningssysteem. Het centrum is verder verontrust over de 'bijna-halvering' van het aantal beroertepatiënten, hoogstwaarschijnlijk door de coronacrisis.
 
Om een ESO-certificaat te krijgen, moet een uitgebreid dossier opgesteld worden. Prof. dr. Peter Vanacker, neuroloog in az groeninge: "De voorbereidingen startten reeds in maart 2018. Samen met de dienst kwaliteit en heel wat andere diensten herschreven we alle zorgpaden, optimaliseerden we de zorgprocessen en verfijnden ons kwaliteitsmanagement. De erkenning verplicht ons tot een continue kwaliteitsbewaking en tot voortdurende verbetering. Het label werd toegekend voor vijf jaar, daarna staat een nieuwe audit ingepland."

Dr. Olivier François, interventioneel radioloog: "De erkenning kwam tot stand door een heel nauwe samenwerking tussen de diensten neurologie, neurochirurgie, radiologie, fysische geneeskunde, vaatheelkunde en cardiologie. Ook de beroerte-eenheid (=stroke unit) en de verpleegeenheden revalidatie en neurologie werden nauw betrokken."

"We kregen de hoogste erkenning, als Stroke Center. Dit toont aan dat, naast de basiszorg voor elke patiënt, ook meer specifieke behandelingen in het domein van de neuro-interventionele radiologie zoals een trombectomie aangeboden worden. Hoewel er in België een koninklijk besluit is dat de normen bepaalt voor centra die gespecialiseerd zijn in beroertezorg, is er tot op heden geen officiële erkenning. Het Europees certificaat toont alvast dat we klaar zijn voor een Belgische erkenning."

Nauwe samenwerking met andere partnerziekenhuizen
Naast een multidisciplinaire aanpak is er ook een nauwe samenwerking over de muren heen, via het netwerk beroertezorg 'Ictusnet'. Heel wat ziekenhuizen maken deel uit van Ictusnet: AZ Groeninge Kortrijk, OLV van Lourdes Ziekenhuis Waregem, AZ Glorieux Ronse, Sint-Jozefskliniek Izegem, AZ Maria Middelares Gent, Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze, AZ Sint-Elisabeth Zottegem, Jan Ypermanziekenhuis, Sint-Andriesziekenhuis Tielt, Centre Hospitalier de Mouscron en Centre Hospitalier de Wallonie Picarde. Ook de Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen en Association des Généralistes de Mouscron-Estaimpuis sloten aan.

Het risico om een covid-infectie of een complicatie ervan op te lopen tijdens de hospitalisatie is minimaal en veel kleiner dan de voordelen van een acute beroertebehandeling. Toch zag ook az groeninge tijdens de maanden maart en april een bijna-halvering van het aantal beroertepatiënten (75 i.p.v. 113 in maart-april 2019). Wereldwijd werd vastgesteld dat mensen minder snel of geen hulp zoeken sinds de start van de epidemie wanneer zij symptomen vertonen die kunnen wijzen op een beroerte of cerebrovasculair accident (CVA).

Zonder aangepaste behandeling in de eerste uren na het ontwikkelen van de beroerte, is:

         - het risico op overlijden hoog (tot zelfs 30%);

         - het risico op een blijvende handicap veel groter dan wanneer de patiënt tijdig naar het ziekenhuis gebracht wordt.

> Lees ook: Dr. Vanacker stuurt stroke unit aan

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.