AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV: gloednieuwe diensten Kindergeneeskunde en Geriatrie

Op 6 en 7 maart openden op campus Sint-Jan van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV  de gloednieuwe diensten Kindergeneeskunde en Geriatrie. Voor gehospitaliseerde patiënten werken de ergotherapeuten van de dienst Geriatrie en de pediatrische klasverantwoordelijke viermaal per jaar gezamenlijke activiteiten uit. 

Meer ruimte, licht en privacy zijn zo gerealiseerd, zowel voor de dienst Kindergeneeskunde als de dienst Geriatrie van campus Sint-Jan. In verschillende fases is na de pediatrische consultaties en het geriatrische dagziekenhuis nu ook de pediatrische verpleegafdeling naar de nieuwe lokalen overgebracht.

Op vrijdag 6 maart verwelkomde de dienst Kindergeneeskunde kinderartsen, pediatrische verpleegkundigen en paramedici die betrokken zijn bij de zorg voor het kind. Tijdens deze verdiepingsdag mochten ze op een volledig dagprogramma met gereputeerde gastsprekers rekenen.

Het professionele luik volgde op zaterdagvoormiddag, 7 maart, met een openingssymposium dat de raakpunten tussen Kindergeneeskunde en Geriatrie belichtte. 

’s Namiddags zetten beide diensten hun deuren open voor alle geïnteresseerden, met aangepaste animatie voor jong en oud.

Extra lokalen geven artsen en verpleegkundigen de mogelijkheid om administratie te scheiden van de consultatie en paramedici kregen eigen consultatieruimtes. De rijkelijke lichtinval, extra plaats en weldoordachte indeling ervan komt op beide diensten de sfeer ten goede.

Kindergeneeskunde

Op de dienst Kindergeneeskunde staat een kindvriendelijk, pijn- en angstarm beleid sterk centraal. In de consultatieruimtes zijn natuurlijk de nieuwste medische voorzieningen voorhanden, onder meer ook voor verdoving en pijnstilling, zoals ingebouwde lachgastoevoer voor anesthesie, een virtualrealitybril, per leeftijdscategorie aangepaste plafondanimatie.

Elke patiënt tussen 0 en 18 jaar zal er de eigen leefwereld herkennen. In de wachtruimtes is er speelgoed voor de jongste patiënten en voor oudere kinderen en adolescenten zitkussens, laadplaatsen voor smartphones en een werktablet voor huiswerk en digitale animatie. Op de digitale schermen krijgen zij en hun ouders informatie te zien over diverse onderwerpen. De verpleegafdeling voorziet in moderne ouder-kindkamers, aangepast een verschillende leeftijden en zorgbehoeften.

Centraal op de afdeling is voor gehospitaliseerde kinderen een ontspanningsruimte ingericht en aansluitend een klaslokaal met onder meer bednetvoorzieningen. In de snoezelruimte vinden ze rust, weg van de hectische ziekenhuisdrukte.

Geriatrie

In het geriatrisch dagziekenhuis ligt het accent op meer comfort en extra privacy. Er zijn meer bedden voorzien dan voorheen en de privékamers zijn nu allemaal uitgerust met een eigen badkamer en toilet.

De nieuwbouw leent zich trouwens uitstekend tot activiteiten over de generaties heen. Op de patio kunnen geriatrische en pediatrische patiënten en hun familie elkaar ontmoeten. Er zijn rust-, spel- en revalidatievoorzieningen voor jong en oud.

Voor gehospitaliseerde patiënten werken de ergotherapeuten van de dienst Geriatrie en de pediatrische klasverantwoordelijke viermaal per jaar gezamenlijke activiteiten uit. Studies wijzen uit dat dit zowel op kinderen als ouderen een positief effect heeft.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.