Bornem/Willebroek en Rumst fuseren tot AZ Rivierenland

Sinds begin dit jaar werken AZ Heilige Familie Rumst en de Sint-Jozefkliniek Bornem/Willebroek onder één juridische structuur: vzw AZ Rivierenland. Tegen 1 januari 2019 moeten ze als één erkend ziekenhuis functioneren. Daartoe werd een fusieplan ingediend.

Beide ziekenhuizen werkten al intensief samen, wat startte met de gezamenlijke uitbating van de MRI in mei 2016. Begin 2017 ondertekenden ze een intentieverklaring tot samenwerking in een regionaal ziekenhuisnetwerk. Nu resoluut de richting wordt ingeslagen naar een fusie, moet dat betere zorg garanderen zoals een gezamenlijke palliatieve eenheid, pediatrie, paramedisch interventieteam (PIT) voor dringende hulp in Klein-Brabant, psychogeriatrie,...

De drie campussen blijven nog wel afzonderlijk open dit jaar en ze worden ook verder ontwikkeld. Campus Rumst en Bornem behouden elk hun dienst spoedgevallen en intensieve zorg. De campus Willebroek wordt omgebouwd tot een volwaardig dagziekenhuis voor chirurgie, inwendige geneeskunde en geriatrie.

Deze structurele samenwerking komt dus de patiënten uit de regio Rupelstreek, Klein-Brabant en Vaartland ten goede, maken de directeurs Bart Van Bree (Sint-Jozefkliniek) en Johan Pauwels (Heilige Familie) zich sterk.

2018 staat vooral in het teken van de eenmaking van de ICT, maar ook enkele andere technische stappen dienen nog te worden gezet. De operatie past in de schaalvergroting die zowel de Vlaamse als de federale overheid nastreven. Na de fusie zal het ziekenhuis 440 bedden tellen (160 daghospitalisatie). Er zullen 220 artsen werken.

De fusie stond in de sterren geschreven. Twee decennia geleden al werd daartoe een poging ondernomen, maar de tijd was er nog niet rijp voor.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.