Bouw ZNA-ziekenhuis Spoor Noord goedgekeurd

Het nieuwe ziekenhuis Spoor Noord moet er komen in 2019. De bouw werd zopas goedgekeurd, vernamen we uit doorgaans welingelichte bron.

Oorspronkelijk was voorzien dat het ziekenhuis van start zou gaan in 2018, maar dat op basis van een schema met eerstesteenlegging in 2014. Spoor Noord zou het merendeel van de activiteiten van ZNA Stuivenberg (acuut ziekenhuis) integreren. "Het nieuwe ZNA-ziekenhuis wordt een state-of-the-art ziekenhuis voor de 21ste eeuw", klinkt het in een ronkende volzin op de ZNA-site. Het nieuwe gebouw zal ongeveer 65.000 m2 groot zijn en beschikken over een eigen spoed, intensieve zorg, materniteit, hospitalisatie-afdelingen, dagziekenhuis en polikliniek.

Het is het resultaat van een privaat-publieke samenwerking (PPS). Met toch vooral een stevige inbreng van de Vlaamse en Federale overheid (95%). De kostprijs zou op ongeveer 150 miljoen euro liggen maar kan na de lange aanloop voor de definitieve start best wat gestegen zijn. En dan is dit nog gerekend zonder meubilair en apparatuur. 

Het nieuwe ziekenhuis kwam er niet zonder slag of stoot, op zich niet vreemd met dergelijke grootse projecten. Zo zou de medische raad bij de besluitvorming geheel of gedeeltelijk kortgesloten zijn, iets wat voormalig CEO en bepleiter van Spoor Noord Bruno Holthof in De Specialist formeel ontkende.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.