Dan toch juridische helderheid netwerken?

Blijkbaar zouden de wetteksten over de ziekenhuisnetwerken - overigens al voor het begin van dit jaar beloofd - nu toch zo goed als klaar zijn. Volgens minister De Block kostte het heel wat moeite om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Maar nu zou ze haar wetsontwerp binnenkort bekendmaken volgens De Tijd.
 
De ziekenhuizen moeten de nieuwe regels volgen, zoniet verliezen ze hun erkenning. Dat principe huldigt ook minister Vandeurzen op regionaal vlak.
 
Minister De Block of haar opvolger later zal vastleggen welke zorgtaken elk ziekenhuis mag blijven uitvoeren en welke moeten worden gegroepeerd. Als een zorgtaak wordt gegroepeerd, mag niet elk ziekenhuis die nog uitvoeren. Daarenboven komen er striktere regels voor zeer complexe zorg.
 
Ook daar zit de Vlaamse minister Vandeurzen op dezelfde golflengte toen hij in De Specialist sprak over 'supraregionale' netwerken die meer complexe zorg voor hun rekening moeten nemen.
 
In de terminologie van De Block heet het dat ziekenhuizen per aandoening een diepgaande samenwerking op poten zetten met één of maximaal twee gespecialiseerde centra. De gespecialiseerde netwerken kunnen zich overal in het land bevinden, maar het criterium 'zorgnabijheid' zal toch meespelen.
 
Kraamklinieken
Wat met de discussie over de kraamklinieken waarbij het in de sterren geschreven staat dat sommige zullen moeten sluiten?
Het komt er ook op aan om hier handig te maneuvreren want wie in overleg met ziekenhuizen waarmee hij samengaat, de sluiting van een materniteit organiseert, hoeft niet alle inkomsten daar te verliezen. Instellingen kunnen weldra immers  een gezamenlijke in plaats van een aparte overheidstoelage krijgen. Idem dito voor de organisatie van gelijklopende geldstromen.
 
CEO van Zorgnet-Icuro, Peter Degadt, toont zich een tevreden man. Het was een publiek geheim dat er onvrede heerste op het terrein omdat een juridische regeling uitbleef (zie ook ons vorige edito). Terwijl toch heel wat directies en artsen hun nek hadden uitgestoken bij de netwerkvorming.
 
Nu kan iedereen zelf beter zijn eigen koers uitstippelen zonder het risico te lopen dat hij achteraf juridisch wordt afgeblokt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.