Dokters zetten mee schouders onder nieuwbouw Mol

Het Heilig Hartziekenhuis in Mol investeert tien miljoen in een nieuwbouw voor consultaties, klaar tegen september. De artsen dragen een stukje bij via  een percentage op hun honoraria.

De samenwerking  tussen de vier Kempense ziekenhuizen AZ Herentals, AZ Turnhout, AZ Dimpna Geel en Heilig Hart Mol wordt steeds verder aangehaald. Dat samenwerkingsverband staat ook bekend als AZAT (Algemene Ziekenhuizen Arrondissement Turnhout). Maar daarnaast moest Mol ook een oplossing zoeken voor de steeds krapper wordende werkruimte. Onlangs raakte  de kogel door de kerk: er komt  een nieuwbouw consultaties (22 consultatielokalen) voor interne geneeskunde.

Ook de nierdialyse wordt er gehuisvest. Als alles verloopt zoals gepland, zal die nieuwbouw in een mum van tijd worden afgerond om tegen september al ingenomen te worden. "Dat kan zo snel omdat we werken met houtstructuurbouw. Behalve het geraamte dat uit beton bestaat, werken we me thouten panelen die al in de fabriek worden klaargemaakt. De kostprijs is vergelijkbaar met een andere nieuwbouw, maar het gaat veel vlugger", aldus Ivo Jacobs, medisch directeur. "Een strategische studie maakte eerder duidelijk dat ons basisziekenhuis aan uitbreiding toe was voor het ambulante deel consultaties. Na overleg met de medische raad hakten we de knoop door."

De artsen investeren deels mee in de nieuwbouw door een groter percentage van hun honoraria (2% op de nettol honoraria na aftrek van alle kosten) af te staan voor de nieuwbouw. Daarnaast moet de verhoogde activiteit doro de uitbreiding van de medisch-technische diensten geld in het laatje brengen  De medische raad won sinds kort aan invloed. Eind vorig jaar werd bekend dat de raad van bestuur een nieuwe voorzitter kreeg, maar ook twee nieuwe leden, voorgedragen door de medische raad: dr. Griet Vander Velpen, medisch directeur van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) en Elke Panis, CFO van het ZOL. Ze hebben beiden stemrecht bij de raad van bestuur. Dat lijkt erop te wijzen dat Mol de banden tevens wil aanhalen met het ZOL. Een visie die Ivo Jacobs dan weer ontkent: "We kwamen eerder toevallig bij hen uit. We zochten competente mensen die uiteraard geen praktijk mochten voeren in ons ziekenhuis om belangenvermening te vermijden."

P.S.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.