Eerste satellieteenheid klinisch onderzoek in Jessa

Het aantal klinische onderzoeken stijgt gestaag in ons land en daarmee neemt ook de vraag naar vrijwilligers toe. Om daaraan te beantwoorden opent de klinische onderzoekseenheid Pfizer voor het eerst een strategisch gelegen satellieteenheid in het Jessa Ziekenhuis op de campus Salvator in Hasselt.

In Europa bekleedt België de tweede positie in het aantal klinische studies, berekend per inwoner. En dat aantal stijgt elk jaar. "Daarmee neemt ook de vraag naar vrijwilligers voor het fase 1-onderzoek toe", zegt Dirk Ramaekers, medisch directeur Jessa. "Tijdens die fase worden nieuwe geneesmiddelen, ontwikkeld door Pfizer, toegediend aan gezonde vrijwilligers. Om de stijgende vraag naar vrijwilligers te kunnen blijven beantwoorden, besliste Pfizer om in het Jessa Ziekenhuis een eerste satellieteenheid op te richten."

Drielandenregio

Kandidaat-vrijwilligers uit Limburg, de omliggende regio's, maar ook uit de buurlanden Nederland en Duitsland krijgen zo vlottere toegang tot klinisch onderzoek: tot nu toe moesten vrijwilligers helemaal naar de onderzoekseenheid in Brussel afreizen. "De screenings om te mogen nemen aan klinisch onderzoek, de nabespreking en nazorg kunnen vanaf nu in Hasselt", zegt Ramaekers. "Het eigenlijke onderzoek moet wel nog in Brussel, maar we willen na verloop van tijd dat onderzoek ook in ons ziekenhuis laten plaatsvinden."

Pfizer heeft slechts twee centra over de hele wereld voor de eerste onderzoeksfase van nieuwe geneesmiddelen bij de mens. "We hebben er een in New Haven in de Verenigde Staten en een in Brussel", zegt Anna Colzi, medisch directeur van Pfizer. "Met de allereerste satellieteenheid in Hasselt speelt België dus ontegensprekelijk een belangrijke rol voor Pfizer."

'Druk verkeer vermijden'

Waarom Pfizer precies voor het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kiest, is vooral te danken aan het verkeer in de provinciehoofdstad. "Het is heel belangrijk voor ons om ook vrijwilligers uit andere delen van België te kunnen rekruteren", zegt Christian Duby van Pfizer. "In Brussel zijn het drukke verkeer en de files niet bepaald aantrekkelijk voor vrijwilligers uit Limburg. Maar ook mensen uit Nederland, Duitsland en Luxemburg willen we via deze satellieteenheid engageren. De laatste vijf tot zes jaar verrichtten we gemiddeld 30 studies per jaar."

Duby zag ook gelijkenissen tussen Pfizer en Jessa die allebei 'quality driven' zijn. Het feit dat Jessa als eerste algemeen ziekenhuis een Niaz Qmentum award in de wacht sleepte, bracht hij  nog even in herinnering.

Diane Kleinermans, adviseur van Maggie De Block, toonde zich in haar nopjes omdat dit alles weer betekent dat België toonaangevend blijft voor klinische proeven.

Vrijwilligers moeten minstens 18 jaar oud zijn om te mogen deelnemen aan een klinische studie. De vergoeding bedraagt zo'n 125 euro per 24 uur.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.