Geconsolideerd netwerk E17 maakt balans op

Nu het vaststaat dat E17 met zeven ziekenhuizen een aaneensluitende regio van 40 gemeentes behelst met samen meer dan 600.000 inwoners en jaarlijks meer dan 180.000 opnames, richt men de blik voorwaarts. Dat in het licht van een zorgstrategisch plan.

Als onafhankelijk netwerkvoorzitter tracht Eric Van Zele vooral te stimuleren wat de ziekenhuizen bindt in plaats van wat hen scheidt. Bij AZ Groeninge Kortrijk, OLV Lourdes Ziekenhuis Waregem, AZ Maria Middelares Gent, de Sint-Jozefskliniek Izegem en het Sint-Vincentiusziekenhuis Deinze sloten zich nu immers de AZ's van Ronse en Zottegem aan.

Dat zorgt niet alleen voor een mooi evenwicht tussen twee grotere referentieziekenhuizen en vijf kleinere, het maakt ook dat door de schaalgrootte het netwerk zowel locoregionale ziekenhuiszorg -  in de buurt van de woonplaats van elke patiënt - aanbiedt als een aanbod van topklinische diensten kan garanderen.

De gemeenschappelijke cultuur en waarden smeden het netwerk verder tot een eenheid, met de nodige aandacht voor overleg en governance via bestuur en artsen. 

De netwerkziekenhuizen zetten de patiënt centraal, met een focus op:

  • zorgkwaliteit,
  • patiëntveiligheid,
  • patiëntgerichtheid
  • zorgbeleving van de patiënt.

Algemene uitgangspunten die nu moeten worden uitgekristalliseerd in de praktijk. Met oog voor de oproep van de ministers Vandeurzen en De Block. Op vraag van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hebben de ziekenhuizen met de beleidsmakers een overleg ingepland om de sterktes van het netwerk en de positieve invulling van de vooropgestelde criteria (geografisch aaneensluitend, een goede match met de zich vormende eerstelijnszones, …) verder uit de doeken te doen.

In afwachting van een wetgevend kader werkt het E17-ziekenhuisnetwerk aan een zorgstrategische visie voor de regio.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.