Janssen verdiept samenwerking met UGent en UZ Gent in ambitieus innovatiecharter

Janssen Pharmaceutica NV en Janssen-Cilag NV ondertekenden een hernieuwing van het innovatiecharter met de UGent en het UZ Gent. Het innovatiecharter past in een initiatief om meer kennis en expertise uit te wisselen, wetenschappelijk talent te stimuleren en innovaties sneller bij de patiënt te brengen.

De UGent behoort tot de top-50 van de meest innovatieve universiteiten wereldwijd. Het UZ Gent is met ruim 3.000 patiënten per dag en meer dan 6.000 medewerkers één van de grootste en meest gespecialiseerde ziekenhuizen in Vlaanderen. Samen hebben ze met Janssen de afgelopen jaren in specifieke domeinen een nauwe samenwerking uitgebouwd. De partners diepen deze samenwerking nu verder uit op verschillende domeinen waaronder big data, klinische studies, kankeronderzoek, nanomedicijnen en slimme productiemethoden.

Prof. Rik Van de Walle, rector van de UGent, noemt de verdieping van groot belang. “Deze samenwerking is een game-changer, geen gewoon uitwisselingsprogramma, we gaan voor een langdurige gezamenlijke innovatie-aanpak met in fine één doel: patiënten beter maken.”

“We willen wetenschappelijke kennis en talent uitwisselen op gebieden met een aanzienlijk potentieel om ziekten op nieuwe manieren te behandelen, onderscheppen en voorkomen. Door samen te werken aan innovatie op verschillende vlakken met gerenommeerde universiteiten en universitaire ziekenhuizen zoals de UGent en het UZ Gent kunnen we een betekenisvol verschil maken en verder werken aan medische innovatie in België, Europa en de wereld”, aldus Stef Heylen, Managing Director, Janssen Pharmaceutica.

Innovatie op 10 vlakken

De raakvlakken tussen de organisaties resulteerde in 10 innovatiedomeinen:

  1. Innovatie in opzet en uitvoeren van klinische studies
  2. Het zorgpad van de patiënt verbeteren
  3. Big data inzetten bij wetenschappelijk onderzoek
  4. Onderzoek versnellen naar immunologische en inflammatoire aandoeningen
  5. Onderzoek versnellen naar onco/hematologische aandoeningen met focus op preventie en interceptie
  1. Ziektemechanismen ontrafelen en inhibitoren ontwikkelen en vaccins voor respiratoire infecties, virale hepatitis, hiv en Ebola
  1. Een biobank uitbouwen voor wetenschappelijk onderzoek
  2. Innovatieve farmaceutische productietechnologieën ontwikkelen
  3. Het potentieel uitdiepen van nanogeneesmiddelen
  4. Digitale toepassingen inzetten ter ondersteuning van gezond ouder worden, van diagnose, behandeling en zorg in geval van ziekte. Naast de 10 innovatiedomeinen werken de partijen samen aan het stimuleren van een open innovatieklimaat binnen de gezondheidszorg en ontwikkelen ze toekomstig talent.

“Met deze hernieuwde samenwerkingsovereenkomst engageert Janssen zich om samen oplossingen te zoeken voor de meest complexe medische uitdagingen en hiervoor het beste talent te mobiliseren”, besluit Sonja Willems, Managing Director van Janssen Benelux.

Bijna drie jaar geleden al sloten Janssen en Ugent/UZGent een eerste samenwerkingsakkoord.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.