Kogel door de kerk: Jessa bouwt in Hasselt

Wat  insiders al zagen aankomen, is nu een feit: het Jessa ziekenhuis kiest Hasselt voor zijn nieuwbouw. Kostprijs: minstens 400 miljoen.

De afgelopen maanden werden intensief verschillende locaties onderzocht. De kogel is nu door de kerk. Jessa bouwt een nieuw ziekenhuis in Hasselt. Het wordt één van de grootste nieuwbouwprojecten van ziekenhuizen in Vlaanderen. De kostprijs van deze nieuwbouw wordt geschat op ± 400 miljoen.

Acht mogelijke sites werden nader onderzocht, twee in Hasselt bleven over: 

  • de “Salvator+ site” (Salvator+ (SA+): de huidige Salvator site (10,26 ha) + aanpalende gronden = 16,75 ha)
  • de locatie “Pietelbeek Zuid” (een verder te onderzoeken gebied van ± 50 ha tussen de Langveldstraat, de Luikersteenweg en de Rapertingenstraat)

De twee gebieden grenzen aan elkaar.

De totale oppervlakte van de 2 sites moet garantie geven op voldoende ruimte voor een groot acuut ziekenhuis met daarrond ook ruimte voor andere zorg gerelateerde functies die best dicht bij het ziekenhuis gelegen zijn (zoals vb. een huisartsenwachtpost, zorgwinkels, spin-offs, een zorghotel, ouderenvoorzieningen, zorgassistentiewoningen, opleiding- en onderzoeksfaciliteiten,….).

Volgende fase

In een volgende fase onderzoekt een nog aan te stellen studiebureau de meest optimale inplanting van de activiteiten van het Jessa Ziekenhuis over één of beide sites. De nieuwbouw kan één gebouw vormen of bestaan uit diverse gebouwen verspreid over een ruimere site. De twee sites worden nu onderzocht op hun individualiteit en hun complementariteit. De resultaten van dit onderzoek lopen binnen eind maart 2017.

Wat de grootte van de nieuwbouw betreft verwacht men, wegens de evoluties naar minder klassieke hospitalisaties, kortere ligduur, meer ambulante zorg en digitalisering van de zorg,

  • dat de footprint van het nieuwe ziekenhuis kleiner zal worden op vlak van traditionele verpleegafdelingen
  • maar dat anderzijds de footprint voor andere functies zoals bijvoorbeeld dagziekenhuis zal toenemen.

Flexibel

Algemeen directeur dr. Yves Breysem: “Het Jessa Ziekenhuis heeft de ambitie als referentieziekenhuis te fungeren in een netwerk met de omliggende ziekenhuizen in Zuid-West Limburg, waarbij we meer en meer zullen samenwerken op vlak van zorg en ondersteunende diensten. Dit strookt met de beleidsvisie van ministers De Block en Vandeurzen. De nieuwbouw zal dan ook zeer flexibel moeten gebouwd worden zodat ruimtes eenvoudig om te vormen zijn voor andere doeleinden of uitbreidingen steeds mogelijk zijn.”

Burgemeester Nadja Vananroye volgde het traject nauw op, eerst als voorzitter van het ziekenhuis, nu als burgemeester. “Als hoofdplaats van Limburg spelen we ook in het domein van zorg een sleutelrol. Om niet enkel de vele uitdagingen op vlak van zorg maar ook de financiële uitdagingen het hoofd te bieden is een aantrekkelijk ziekenhuis cruciaal. Een goed bereikbaar ziekenhuis met een flexibele indeling zijn voor mij de randvoorwaarden en die gaan we nu vervullen.

Jessa streeft er naar de nieuwbouw in gebruik te kunnen nemen binnen 10 jaar.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.