Limburgse urologen gooien hoge ogen

De diensten urologie van het Jessa Ziekenhuis (Hasselt), AZ Vesalius (Tongeren), Sint-Franciscusziekenhuis (Heusden-Zolder) en Sint-Trudoziekenhuis (Sint-Truiden) sloten gisteren een verregaand samenwerkingsakkoord. Dat maakt hen naar eigen zeggen tot een van de  grootste urologiediensten in de Benelux.

Koenraad Van Renterghem, diensthoofd urologie van het Jessa Ziekenhuis, legt uit: “Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block eist in tijden van financiële nood meer efficiëntie. Ze wil onder andere dat ziekenhuizen zich verenigen in netwerken. "Wij geven het goede voorbeeld.”

Koenraad Van Renterghem: “We werken niet meer in een ziekenhuis zoals we dat kennen, we werken in een virtueel ziekenhuis van 2000 bedden.”

Ondanks de nood aan financiële matiging, blijft de kwaliteit centraal staan. Van Renterghem: “Patiënten hebben de zekerheid dat ze worden behandeld door een topexpert. Voorheen hadden ze die garantie niet, omdat in sommige ziekenhuizen bepaalde operaties nauwelijks worden uitgevoerd en de plaatselijke chirurgen daardoor niet de kans krijgen om ervaring op te doen. Ook de ziekenhuizen halen profijt, want ze kunnen schitteren in hun expertisegebieden.”

De Limburgse “Kliniek voor Urologie” gooit hoge ogen in de rest van het land en zelfs over de landsgrenzen. Van Renterghem: “We zijn voorlopers. We houden niet vast aan de traditionele structuren van een ziekenhuis, maar we creëren een platform dat boven de ziekenhuizen staat. Je zou kunnen zeggen dat we voortaan werken in een virtueel ziekenhuis met een totaal van 2000 bedden.”

De eerste belangrijke zet van de associatie is de gezamenlijke aankoop van een Da Vinci-robot voor het uitvoeren van kijkoperaties “van de volgende generatie”. Tegelijk heeft de associatie zich versterkt met dr. Tom Tuytten, een van de meest vooraanstaande specialisten in robotchirurgie in Europa.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.