Met de fiets de hort op voor thuiszorg in Brussel

Hadewig De Corte (algemeen directeur) en Kenneth Coenye (medisch directeur) vormen sinds kort een nieuwe frisse bestuurstandem van Kliniek Sint-Jan Brussel die zeker wil inzetten op de link tussen ziekenhuis en eerste lijn/thuiszorg.

“Door onze ligging zetten we in op onze nabijheid in hartje Brussel”, aldus Hadewig De Corte. Kenneth Coeneye vult aan: “De huisartsen bij ons zijn nog niet optimaal georganiseerd, maar van een huisartsentekort in Brussel hebben we nog niet veel gemerkt: telkens kwamen er bij onze events specialistische geneeskunde een 60-tal opdagen. Elke woensdag om de twee maanden leggen we een link met hen door telkens een andere discipline te belichten. We werken vaak samen met het Huis van Gezondheid.”

“Wheel of Care is dan weer zo’n typisch project met thuisverpleegkundigen en vroedvrouwen van wie er enkelen werken in ons ziekenhuis. Zij gaan met de fiets thuisverpleging verzorgen in de stad. Omdat deze verpleegkundigen en onze specialisten elkaar kennen, bestaat er ook een vertrouwensband. Is dat vertrouwen er, dan kun je sommige patiënten wat vroeger naar huis sturen na een bevalling of ingreep. Soms maar een dag, maar dat is toch een dag gewonnen.”

“Probleem is dat heel wat thuiszorginitiatieven op zichzelf staan. Je moet zeer veel individuele contacten leggen. Dus hebben we platformen nodig voor een vlottere  communicatie. We investeren volop in de digitalisering maar die steun moet er ook institutioneel zijn om patiënten echt op te volgen. In de ziekenhuisnetwerken positioneren wij ons logischerwijze als een ziekenhuis dicht bij de patiënt.”

Dr. Coenye: “Netwerken zijn een opportuniteit. Het recruteringsbassin van Sint-Jan is ongelofelijk veranderd de afgelopen 50 jaar. Vroeger waren we de chique privékliniek van Brussel waar de Vlaamse rand naartoe ging en ook de koning…

De Corte: … de koning blijft een buur van ons (lacht)… “maar vandaag is onze hoofdstad multicultureel geworden met een populatie die het sociaal wat moeilijker heeft. We hebben verder zeker oog voor de werkende populatie, de passanten”, verduidelijkt dr. Coeneye. “Alle specialisten vandaag in alle regio’s zijn bang voor het netwerkverhaal. Maar we evolueren naar een gezondheidszorg waar volumes belangrijk worden – evidence based heb je een bepaald volume nodig voor behandelingen en kwaliteit. Een netwerk schept vooral kansen, al vergt het meer flexibiliteit.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.