Nieuw klinisch biologisch lab in Brussel grootste van België

Vandaag is in de Hoogstraat in Brussel het Universitair Laboratorium Brussel LHUB-ULB ingehuldigd. Het is het grootste klinisch biologisch laboratorium van België en het derde grootste van Europa.

Het lab is een fusie van de biologisch klinische labo's van het UVC Brugmann, het UMC Sint-Pieter, het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, het Jules Bordet Instituut en het Erasmus Ziekenhuis.

Met een investering van 25 miljoen euro is het centraal technisch plateau op campus Hallepoort goed voor 70% van de analyses. De drie andere centra van activiteit bevinden zich op sites in Anderlecht (Erasmus), Horta (Brugmann) en Schaarbeek (Brugmann). Het laboratorium zal naar schatting jaarlijks 18 miljoen analyses uitvoeren. Er werken bijna 40 artsen en apothekers die hulp krijgen van 300 laboranten en technici.

"De LHUB-ULB is het grootste klinische biologische laboratorium van België en het derde grootste van Europa, na Berlijn en Londen", zegt Jacques Vanderlinden, directeur van het nieuwe laboratorium.

Een eerste doelstelling is een verbetering van de kwaliteit van de diagnostiek. "Hoe sneller we een aantal ziekten kunnen diagnosticeren, hoe sneller we een gepaste behandeling kunnen geven aan de patiënt en dus de gemiddelde opname in het ziekenhuis kunnen verkorten", aldus nog Vanderlinden.

De fusie werd al aangekondigd in een dubbelinterview in september met Alain De Wever en Johan Kips in De Specialist.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.