Ontwerp forfaitarisering laagvariabele zorg passeert tweede lezing

De ministerraad keurt op voorstel van Maggie De Block het wetsontwerp goed in tweede lezing over 'de gebundelde financiering' van de ziekenhuisactiviteiten. Het is beter bekend als de forfaitarisering van de laagvariabele zorg. Het ontwerp werd aangepast aan het advies van de Raad van State.

Het wetsontwerp werd op 30 maart goedgekeurd in eerste lezing. Dat gebeurde bij het ingaan van de paasvakantie, op het nippertje om de timing te respecteren. Het moest immers nog voor advies naar de Raad van State en nu is het na dat advies aangepast.

Conform het regeringsakkoord voorziet dit ontwerp dat, voor alle opnames vanaf 1 januari 2019 die een standaardproces van zorg vereisen dat weinig verschilt tussen patiënten en tussen ziekenhuizen, alle ziekenhuizen een identiek bedrag factureren  dat alle honoraria (behalve uitzonderingen) dekt, ongeacht de werkelijk verrichte verstrekkingen.

Het wetsontwerp volgt nu verder zijn parlementaire weg om uiteindelijk te worden gepubliceerd in Het Staatsblad. Daarmee haalt minister De Block een eerste slag thuis voor een van haar grote werven.

Voor de netwerken en voor de hervormlng van KB 78 (gezondheidsberoeepen) is er nog geen witte rook te bespeuren.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.