Peter Degadt: "Ziekenhuizen zelf patiënt"

Peter Degadt, CEO van Zorgnet-Icuro dat alle Vlaamse AZ's overkoepelt, vindt het alarmerend dat het gemiddelde ziekenhuis meer en meer evolueert naar een (dood)zieke patiënt. Dat concludeert hij uit de MAHA-studie. Netwerken zijn een van de mogelijke oplossingen, maar artsen moeten niet meer dan nu in het bestuur participeren.

Peter Degadt: “De studie wijst weer uit dat we via farma-producten en medisch-technische diensten ons hoofd boven water houden, maar dat is geen duurzame oplossing. Technische prestaties worden aangezwengeld om uit de rode cijfers te blijven. Hopelijk komt nu de nieuwe ziekenhuisfinanciering van de grond, die los staat van deze mechanismen. Dat ziekenhuizen zelf hoe langer hoe meer doodzieke patiënten zijn, kan niet langer door de beugel.”

Gevraagd of artsen niet meer moeten participeren in het ziekenhuisbestuur om als direct betrokkenen mee aan de kar te trekken, vond de CEO van Zorgnet-Icuro dat ze nu al goed vertegenwoordigd zijn in de medische raad. “De helft van de bestuurszitjes inpalmen zoals Marc Moens (Bvas) voorstelt, lijkt me wat hoog gegrepen.”

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Philippe SCHIETSE

    06 oktober 2017

    De artsen dienen alleen om meer en meer van hun honoraria aan de directies van de ziekenhuizen af te staan zonder daadwerkelijk te participeren in het bestuur .