Resultaat overleg medische sector: Brussels Gewest wil testcapaciteit tegen begin september verdubbelen

Het Brussels Gewest wil zijn testcapaciteit tegen begin september, en liefst vroeger, verdubbelen van 2.000 naar 4.000 tot wel 5.000 tests per dag. Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) maakte die doelstelling dinsdag bekend na een overleg met de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de vertegenwoordigers van de ziekenhuisfederaties en de huisartsenverenigingen.

In Brussel zijn momenteel vier testcentra operationeel in de ziekenhuizen, terwijl dat er enkele weken geleden nog dertien waren. De meeste centra werden geleidelijke aan gesloten, omdat er te weinig mensen over de vloer kwamen. Daarnaast zijn er ook nog testcentra in private laboratoria en gemeenschapscentra.

"We zijn ervan overtuigd dat we globaal gezien de testcapaciteit moeten verhogen in de strijd tegen het virus", stelt Maron. "Op lange termijn willen we één geopend testcentrum voor elke 100.000 inwoners in het Brussels Gewest. Dat komt dus neer op 12 tot 14 testcentra in heel Brussel. En dat kunnen eventueel testcentra zijn in gemeenschapscentra die los staan van de ziekenhuizen", vervolgt de Brusselse minister.

Verzadigd of niet?

Tijdens het overleg is er aan de ziekenhuizen nadrukkelijk gevraagd om hun testcentra te heropenen. De Brussels administratie zal ook contact opnemen met de private centra. "Er is ook financiering verzekerd hiervoor, want de federale regering ondersteunt dit. Ik hoop dus dat er in de komende dagen al testcentra heropenen die nu op stand-by staan", zegt Maron.

Ondanks signalen dat sommige Brusselse testcentra verzadigd raken, verzekert de Brusselse minister van Volksgezondheid wel dat de huidige testcapaciteit momenteel volstaat voor de actuele situatie. In de media wordt weliswaar door de virologen, experten en artsen vaak gevraagd dat de testcapaciteit verhoogd wordt en dus hoopt minister Maron dat de zorgsector nu ook de daad bij het woord voegt. Al beseft hij ook dat er in de ziekenhuizen en in andere testcentra weer voldoende personeel zal moeten opgetrommeld worden.

Op vlak van beschermingsmiddelen is er momenteel voldoende materiaal aanwezig in het Brussels Gewest. Al bleek uit het overleg dinsdag wel dat er soms een tekort is aan testtubes die worden gebruikt voor de covid-19-test. Die opmerking is doorgegeven aan federaal minister Philippe De Backer (Open Vld), maar die liet al weten aan minister Maron dat er voldoende materiaal voorhanden zou moeten zijn.

UZ Brussel

Intussen maakte het UZ Brussel een stand van zaken bekend. Sinds het begin van de pandemie werden in het UZ Brussel in totaal 474 bevestigde covid-19 patiënten opgenomen. Daarvan hebben intussen 385 het ziekenhuis verlaten en 84 zijn overleden. Het aantal overlijdens bleef sinds 22 juli gelijk. 120 patiënten werden opgenomen op de dienst Intensieve Zorg.

Op zondag 26 juli om 16u waren er 4 covid-19 bevestigde patiënten verzorgd. Het UZ Brussel noteerde een lichte daling van 7 naar 4 patiënten, nadat het aantal sinds 22 juni ongeveer stabiel bleef met slechts lichte schommelingen. De afgelopen 17 dagen verbleef slechts 1 coronapatiënt 1 dag op intensieve zorg.

Het laatste overlijden dateert van 22 juli.

Lees ook: Brussel scoort beter door... ondermaats aantal testen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.