Sint-Franciscusziekenhuis Heusden-Zolder stuurt patiënten door

Het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder heeft al twee patiënten die intensieve zorg nodig hadden, doorgestuurd naar het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. De Limburgse ziekenhuizen werken samen om de coronapatiënten te verdelen, zodat de reguliere zorg zoveel mogelijk behouden kan blijven.

Het Sint-Franciscusziekenhuis heeft momenteel zes opgenomen coronapatiënten, van wie één op intensieve zorg. Het ziekenhuis heeft vandaag drie coronapatiënten ontslagen. In de huidige fase beschikt Sint-Franciscus over één bed voor intensieve zorg, maar in een volgende fase kan dat aantal opgetrokken worden. Voor andere coronapatiënten ligt de limiet in het ziekenhuis op acht tot tien in deze fase, terwijl er in de eerste golf tot 48 bedden waren.

"We hebben ook intensieve bedden voor andere medische ingrepen of aandoeningen, maar we kunnen de intensieve bedden voor coronapatiënten uitbreiden. Dat betekent dat wij tot negen à tien intensieve patiënten kunnen gaan. In de vorige golf van het coronavirus hadden we ook negen of tien intensieve bedden", zegt Diane Mombers, communicatieverantwoordelijke van het Sint-Franciscusziekenhuis.

Sint-Franciscus werkt voor de zorg van coronapatiënten samen met andere ziekenhuizen in het ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg: het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden en AZ Vesalius in Tongeren. Zo werden er vorige week al twee patiënten die intensieve zorg nodig hadden, overgebracht naar het Jessa Ziekenhuis. Er wordt echter ook samengewerkt met andere Limburgse ziekenhuizen - zoals het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk - en zelfs provincieoverschrijdend.

"Op dit moment is het de bedoeling om de reguliere medische activiteiten te behouden en zorg niet uit te stellen. Bij de eerste golf hebben we beslist om de andere zorg te stoppen, maar dat heeft heel wat gevolgen", aldus Mombers. "Daarom verdelen we de patiënten nu over de ziekenhuizen, zodat we de reguliere zorg zoveel mogelijk kunnen behouden. We hebben heel veel steun van de andere ziekenhuizen om mee zorg te dragen voor de patiënten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.