Staatssteun van 10 miljoen euro om dreigend failliet ziekenhuis recht te trekken 

Het Ministerie van Volksgezondheid Nederland draagt tot 2022 in totaal 10 miljoen euro bij om het faillisement van het Maasziekenhuis Pantein in Beugen (Noord-Brabant) te voorkomen. Ook de zorgverzekeraar en Rabobank leggen bij. Heeft men geleerd uit het recente failliet van twee andere Nederlandse ziekenhuizen?

De verantwoordelijke minister Bruno Bruins liet in een brief aan de Tweede Kamer, vergelijkbaar met onze Kamer, weten dat hij door het bedrag de chaos wil voorkomen die ontstond na het faillisement van de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Jaarlijks pompt hij daarom 2,5 mijoen in het ziekenhuis en dat tot en met 2022. “De investering is nodig om ‘de continuïteit van de zorgverlening door het ziekenhuis te garanderen”, schrijft de minister.

Het Maasziekenhuis Pantein is een regionaal ziekenhuis in een gebied met 130.000 inwoners. Het maakt deel uit van de Pantein Zorggroep en telt naast het ziekenhuis ook 14 zorgcentra en een thuiszorgcentrum.

Het ziekenhuis kwam onder meer in zwaar weer door de ongunstige financiering van de nieuwbouw. Ook de opbrengst van de verkoop van het oude gebouw viel tegen (een vastgoedcontract uit 2008 en de gevolgen van de bankencrisis op de rente), wat inhoudt dat het ziekenhuis zonder begeleidende maatregelen al later dit jaar de zorgcontinuïteit in gevaar ziet komen.

Zorg in gevaar

Een faillisement zou betekenen dat cruciale zorg zoals spoedhulp, de behandeling van veelvoorkomende ziekten en verloskundige zorg, voor de bewoners in de buurt niet langer binnen drie kwartier rijden beschikbaar zou zijn. Het gaat om Noordoost-Brabant en Noord-Limburg, een regio met zo’n 130.000 inwoners.

Het ziekenhuisbestuur wijt de problemen ook aan het feit dat steeds meer zorg vanuit het ziekenhuis aan huis moet worden geleverd, “wat kleine ziekenhuizen kwetsbaar maakt”.

Eind vorig jaar zorgde het faillissement van ziekenhuis Slotervaart in Amsterdam en MC IJsselmeerziekenhuizen voor ophef en het verwijt aan de minister dat hij de zaken te veel op hun beloop had gelaten.

Lees ook: weinigen-weten-dat-ook-bij-ons-nu-ziekenhuizen-failliet-kunnen-gaan

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.