(Tand)arts nieuw Brussels knelpuntberoep

Twaalf nieuwe beroepen staan op de lijst van Brusselse knelpuntberoepen. Dat werd zopas bekend via View.brussels, het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding. Het zijn twaalf beroepen waar afgelopen jaar een tekort aan geschikte kandidaten bestond.

Nieuw op de lange lijst van knelpuntberoepen dit jaar zijn: arts, tandarts, diëtist, verpleegassistent, technicus voor productiemethoden, hoofdopvoeder, webdeveloper, verantwoordelijke callcenter, carrosserieschilder, bouwvakker gespecialiseerd in renovatie, restaurantbeheerder en kok-traiteur. Het zijn twaalf beroepen waar afgelopen jaar een tekort aan geschikte kandidaten bestond.

Werkgevers krijgen die jobs va ak moeilijk ingevuld en de redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Het gaat dan van het missen van de juiste opleiding, ervaring of talenkennis tot arbeidsomstandigheden, zoals het loon of zwaar en gevaarlijk werk, die ongunstig zijn.

Toch zijn er ook vijf beroepen die van de lijst verdwenen en dat zijn kleuteronderwijzer, immobiliënbediende, arbeider-magazijnier, barman en conciërge.

De analyse van view.brussels wordt jaarlijks uitgevoerd op het totale aantal vacatures dat Actiris ontving, ditmaal voor het jaar 2019. Ze houdt dus nog geen rekening met de wereldwijde gezondheidscrisis die in maart 2020 uitbrak. De coronacrisis zal hoogstwaarschijnlijk een invloed hebben op knelpuntberoepen die al jaren op de lijst prijkten en vooral beroepen in de horeca, handel en bouw, want dat zijn sectoren die zeer sterk geraakt werden.

Om het aantal knelpuntberoepen tegen te gaan en meer kans op een job te hebben, publiceert Actiris een lijst met studierichtingen. Voor schooljaar 2020-2021 kwam er één nieuwe studierichting bij: die voor tandarts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.