Unieke proclamatie die coronaproof is op Brusselse Grote Markt

De Stad Brussel organiseert samen met de VUB en de ULB een unieke proclamatie op de Brusselse Grote Markt. Dat in de week van 28 september 2020. Het wordt een fysiek en toch veilig afstudeermoment op de Grote Markt voor de pas afgestudeerden van beide universiteiten.
Meteen na het horen van het nieuws dat de proclamatie van de afgestudeerde Brusselse universiteitsstudenten niet volgens de traditionele viering kon doorgaan, heeft Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel beide universiteiten gecontacteerd met het voorstel een coronaproof diploma-uitreiking te organiseren op de Grote Markt.

Dit voorstel werd door de meeste faculteiten van beide universiteiten erg positief onthaald. Het is de eerste keer dat de Brusselse universiteiten deze plechtige proclamatie buiten de campussen houden. Bovendien vormen deze Graduation Ceremonies een mooi slot van het feestjaar “50 jaar VUB – 185 jaar ULB”.

Om te garanderen dat het evenement veilig en coronaproof verloopt voor alle aanwezigen, wordt telkens een groep van maximaal 200 studenten officieel geproclameerd, in open lucht, in het bijzijn van hun professoren en decanen. Voor de VUB is dat goed voor in totaal 10 verschillende ceremonies voor een totaal van 1700 studenten, voor de ULB zijn dit 18 ceremonies met een totaal van 3000 studenten. In totaal zullen 4700 studenten hun diploma op de Grote Markt ontvangen, in aanwezigheid van de burgemeester.

Iedere afstuderende mag tot twee andere gasten uit hun bubbel meenemen naar de diploma-uitreiking. Alle aanwezigen moeten verplicht een mondmasker dragen. Op de Grote Markt worden vooraf staan- en zitplaatsen ingericht zodat de afstandsregels vlot gerespecteerd kunnen worden. De stoelen worden ook na iedere ceremonie ontsmet.

Er zijn, tot slot, verschillende routes uitgestippeld om groepen apart van en naar de Grote Markt te begeleiden. De andere aanwezigen kunnen de diploma-uitreiking buiten op de voet blijven volgen op een groot scherm. Een receptie zit er dit jaar niet in, maar beide universiteiten rekenen erop dat de kersverse alumni en hun gezelschap de weg naar de Brusselse horeca vlot weten te vinden, zodat er alsnog op gepaste manier getoast kan worden.

 “De lockdown was voor onze studenten geen evidente periode. Lessen en practica gingen in volle eindspurt naar de examens plots digitaal door. Ook het sociaal contact en ontspanning werden abrupt beknot en vervangen door digitale alternatieven. Door de heropflakkering van het virus dreigde voor onze laatstejaarsstudenten de plechtige diploma-uitreiking, wat toch het orgelpunt is van hun studieloopbaan, in het water te vallen. Met dit uitzonderlijke initiatief willen wij deze studenten belonen voor hun doorzettingsvermogen en hun afstuderen gepast vieren. Tegelijk willen we hen aantonen dat we met creativiteit en samenwerking ook minder evidente zaken kunnen realiseren. Dat we deze proclamaties houden in hartje Brussel én samen met de ULB is een prachtig slotstuk van ons jubileumjaar dat we vorig jaar aftrapten in het Jubelpark” zegt rector Caroline Pauwels.

Praktisch

De diploma-uitreiking van de afgestudeerde VUB en ULB studenten van het academiejaar 2020 zal doorgaan in de week van 28 september, tussen 9u tot 19u voor de ULB en van 10 tot 20u voor de VUB, en dit op de Brusselse Grote Markt. De VUB zal de spits afbijten op maandag 28 en dinsdag 29 september. Op woensdag 30 september is er om 9u een gezamenlijke VUB-ULB proclamatie voor de ingenieursstudenten in aanwezigheid van beide rectoren en de burgemeester. Op donderdag 1 oktober en maandag 5 oktober volgen de proclamaties van de ULB.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.