UZA: internationaal erkend als supraregionaal level-1 traumacentrum

Het UZA ontving een internationale erkenning als supraregionaal of level-1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen. 

In 2017 kreeg het UZA meer dan 400 trauma-aanmeldingen, waarvan 250 zeer zwaar gekwetste patiënten.

Eerste ziekenhuis in Vlaanderen

In december 2017 onderging het UZA een externe audit in opdracht van de Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie (DGU). De DGU organiseert sinds 2008 een accrediteringsprogramma voor traumacentra (met 687 ziekenhuizen geaccrediteerd in zeven landen: Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, de Verenigde Arabische Emiraten en België). Volgens de DGU voldoet het UZA aan de hoge kwaliteitseisen van een supraregionaal traumacentrum, en dat als eerste ziekenhuis in Vlaanderen en als tweede ziekenhuis in België (naast La Citadelle in Luik).

“Een level 1-traumacentrum moet beschikken over voldoende capaciteit om de klok rond gelijktijdig twee majeure trauma’s te behandelen”, zegt Philip Verdonck, spoedarts en trauma lead in het UZA. “Het UZA beschikt over reanimatieruimtes, een onmiddellijke voorraad aan bloedproducten en een voorbehouden operatiezaal voor traumaopvang. Een gespecialiseerd medisch en paramedisch team vangt de patiënten op. Na de initiële multidisciplinaire opvang en behandeling volgt verder doorgedreven specialistische zorg.”

Goed op elkaar afgestemd 

“Bovendien is het cruciaal dat zorgverleners tijdens alle fasen in de keten van traumaopvang goed op elkaar afgestemd zijn. Stroomlijning van alle betrokken zorgverleners verhoogt de overlevingskansen voor de patiënt en de kansen op een goed herstel”, aldus Sabine Lemoyne, kliniekhoofd spoed.

Patiënten met een ernstig trauma worden niet noodzakelijk naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis getransporteerd. Zie hiervoor eerdere artikels in De Specialist.

Inclusieve traumazorg in een traumanetwerk

In het merendeel van de Europese landen is de traumazorg instelling-overschrijdend georganiseerd. Ook het UZA zet zich in om de traumazorg in een regionaal traumanetwerk te organiseren. Om met voldoende ervaring de zwaarst gekwetste patiënten te behandelen, is centralisatie van de complexe traumazorg in een beperkt aantal hooggespecialiseerde ziekenhuizen nodig en ook minister De Block is voorstander van dit model.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.