UZA 'verlegde grenzen in 2019' met onder meer klinische data

40 jaar UZA, daarop blikt het ziekenhuis fier terug in zijn jaarverslag. De totale bedrijfsopbrengsten bedroegen 457.8 miljoen, de omzet lag op net geen 400 miljoen, het resultaat van het boekjaar is positief met 19.6 miljoen. Maar bovenal: er werden een pak indrukwekkende projecten gerealiseerd, erkenningen behaald  en stappen vooruit gezet in werken met klinische data.

Dat althans is de boodschap van CEO Johnny Van der Straeten. Zo ontving het level-1 traumacentrum van het UZA als eerste Europees centrum een JCI-erkenning voor het zorgprogramma ‘majeur trauma’. Het ziekenhuis sleepte ook de erkenning in de wacht van expertisecentrum voor complexe ingrepen bij slokdarm- en pancreaskanker in de regio Antwerpen en Waasland.

Daarnaast kreeg UZA opnieuw als een van de twee Vlaamse centra een erkenning om de komende vijf jaar aangeboren aandoeningen bij pasgeboren baby’s op te sporen.

In 2019 tekende het UZA 30.231verblijven met overnachting op, 51.672 daghospitalisaties, 19.474 operaties en 744.527 raadplegingen en technische verstrekkingen.

En er was uiteraard de 40ste verjaardag annex de opening van het nieuwe gebouw Q, een nieuwe hoogtechnologische vleugel die de thuisbasis wordt van een modern operatiekwartier en twee verdiepingen intensieve zorg. 

"Tot slot legden we de fundamenten voor een nieuw geriatrisch dagziekenhuis en een acute verpleegafdeling geriatrie, waarmee we multidisciplinaire totaalzorg aan de geriatrische patiënt kunnen verlenen", besluit de CEO.

Klinische data = goud

Voor medisch directeur dr. Guy Hans (foto) is het goud waard dat het ziekenhuis nu binnen de 60 minuten voor 70% van de patiënten die zich aanmelden, perfect de hospitalisatieduur kan voorspellen. Nog een verwezenlijking is dat het ziekenhuis binnen diezelfde tijdsduur bij 85% van de aangemelde patiënten kan voorspellen op welke dienst ze zullen terechtkomen."Dat maakt een gigantisch verschil voor de bedplanning maar ook voor de patiëntenvervaring."

Gericht werken met klinische data: het UZA weet er blijkbaar wel weg mee. Iedereen beseft ook dat dit de toekomst is. Idem dito trouwens voor de predictieve geneeskunde waar het UZA uitblonk voor de behandeling van leverkanker.

Het ziekenhuis steekt tot slot ook de hand uit naar de eerste lijn met de ontwikkeling van horizontale zorgketens.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.