VUB maakt 11,3 miljoen euro vrij voor renovatie van chemie-labs

De Vrije Universiteit Brussel gaat 11,3 miljoen euro investeren in de totale renovatie van haar chemie-laboratoria voor onderwijs en onderzoek in gebouw G op de campus Etterbeek. De vernieuwing van de laboratoria moet de CO2-uitstoot op de campus fors terugdringen.

Na de renovatie zullen wetenschappers en studenten op een efficiëntere manier chemische proeven kunnen opstellen en opvolgen in de nieuwe chemie-laboratoria. Studenten van de opleidingen chemie, ingenieurswetenschappen en bio-ingenieurswetenschappen, maar ook van de onderzoekers die dagelijks actief zijn in deze laboratoria zullen profiteren van de state-of-the-art onderzoeksomgeving. Het voornaamste onderzoek is dat in de medicinale chemie waarbij dagelijks gezocht wordt naar innovatieve en alternatieve geneesmiddelen, een zoektocht die ook gekoppeld is aan duurzaamheid.

Duurzame ontwikkeling

De huidige chemische laboratoria gebruiken zo'n 16 procent van de energie op de campus in Etterbeek. Na de renovatie zal dit flink worden verlaagd, vooral dankzij nieuwe, zuinigere installatie die de verwarming, ventilatie en airconditioning in het gebouw regelt. De renovatiewerken starten ten vroegste in april 2021.

"De VUB vermindert haar CO2-uitstoot door rationeel energiegebruik. De 'sense of urgency' van duurzame ontwikkeling is duidelijk aanwezig in het maatschappelijk debat. VUB wil de katalysator zijn van oplossingen die democratisch, ecologisch, sociaal en economisch verantwoord zijn", zegt directeur Infrastructuur Iwein Baeyens.

Het gaat om een investering van 11,3 miljoen euro, waarvan 1,5 miljoen euro steun afkomstig is van het Brussels gewest en Europa via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFPRO).

> Lees ook: Duurzamer werken in het operatiekwartier

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.