Zeshonderdtal patiënten Nederlands ziekenhuis op virus onderzocht na hygiënefout

Het Catharina Ziekenhuis in het Nederlandse Eindhoven roept 649 patiënten op voor een bloedonderzoek. Het ziekenhuis heeft bij hen gebitsreinigingen uitgevoerd met een instrument dat niet volgens de geldende hygiënerichtlijnen werd schoongemaakt.

Tijdens zo'n behandeling kan het tandvlees bloeden, waardoor overdraagbare virussen op dit instrument terecht kunnen komen.

Ultrasoontip

"Bij goed opvolgen van de hygiënerichtlijnen is dit geen probleem, maar als dit niet gebeurt bestaat er een zeer kleine kans op overdracht van deze virussen naar de daarop volgende patiënt", aldus het ziekenhuis. Het gaat om een zogeheten ultrasoontip die bij een gebitsreiniging wordt gebruikt om tandsteen los te trillen van tand of implantaat.

Het bloedonderzoek wordt uit voorzorg gedaan. Als er bij patiënten toch aanwijzingen zijn voor een besmetting met hepatitis B, C of hiv, dan worden ze telefonisch opgeroepen voor een afspraak bij een medisch specialist voor verder onderzoek.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.