Ziekenhuis Geel tweede in Niaz Jaarprijs 2020

Voor de NIAZ Jaarprijs 2020 stuurden 47 zorginstellingen een voorbeeld in, waarop in de voorrondes bijna 26.000 stemmen zijn uitgebracht. Eerste werd het Bravis Ziekenhuis met 'MedGezel'. Tweede werd het ziekenhuis Geel met een project waarbij ervaringsdeskundigen verslaafden helpen aan bed . Ze zorgen zo voor het verschil, voor de verslaafde én zijn omgeving.

Tijdens een spannende finale beoordeelde een jury van cliënten en patiënten de presentaties van 10 finalisten. Het thema was ‘Persoonsgerichte Zorg; zorg met de professional in de lead en de patiënt als partner.’

De Niaz Jaarprijs zet de schijnwerpers op initiatieven die de zorg blijvend verbeteren, want goede voorbeelden verdienen een podium. Vanwege de covid-19-crisis vond de finale digitaal plaats. De 10 finalisten stuurden een filmpje in over hun initiatief. De jury, bestaande uit patiëntvertegenwoordigers uit Nederland en Vlaanderen, beoordeelde deze en stelde de deelnemers via videoconferentie nog een groot aantal vragen.

Top 3

Dr. Ellen Joan van Vliet, bestuurder van het Niaz, maakte de Top 3 van de jury bekend. Winnaar was het Bravis Ziekenhuis (Bergen Op Zoom en Roosendaal, red.). “Samen beslissen, door samen te luisteren: Bravis zet toekomstige dokters in als ‘MedGezel’, coach van de patiënt. Zij leren zo hoe patiënten hun beslissingen maken en de patiënt krijgt de ondersteuning van een deskundige stem en oren, om een goede beslissing te kunnen maken.”

De tweede plaats was voor Ziekenhuis Geel. “Dit algemeen ziekenhuis heeft zorg aan verslaafden mogelijk gemaakt door de inzet van gestabiliseerde verslaafden. Deze ervaringsdeskundigen helpen verslaafden aan bed en zorgen zo voor het verschil, voor de verslaafde patiënt én zijn omgeving.”

De derde prijs ging naar ‘OLVG driehoog-achter! Oncologische zorg thuis’ (ziekenhuis in Groot Amsterdam, red.). Van Vliet: “OLVG draait de rollen om. Normaal is de patiënt te gast in het ziekenhuis. Maar als jouw leven door een ernstige ziekte op zijn kop staat, is het erg fijn als de verpleegkundige bij jou thuis komt: daar heb jíj de regie. Zo is de patiënt in de lead en de professional zijn partner.”

47 initiatieven

Zorg die elke dag nóg weer een beetje beter wordt: daar gaat het om bij de Niaz Jaarprijs! Iedere zorginstelling heeft voorbeelden van verbeteringen die in de praktijk bijdragen aan een hogere kwaliteit van zorg. Door die te delen, leren zorginstellingen van elkaar. Voor de Niaz Jaarprijs 2020 stuurden 47 zorginstellingen een voorbeeld in, waarop in de voorrondes bijna 26.000 stemmen zijn uitgebracht.  

·        De 47 voorbeelden zijn gebundeld in een speciaal magazine. Dit magazine is hier te downloaden.

·        De 10 presentaties zijn alle 10 hier te zien.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.