"Ziekenhuizen in bestaan bedreigd door BBI-claims" (Zorgnet-Icuro)

De monsterclaims van de Limburgse BBI hangen als een zwaard van Damocles boven alle ziekenhuizen en daarom schrijft Zorgnet-Icuro zowel de Vlaamse als de federale overheid aan met de dringende vraag om een oplossing.

Nog steeds wachten de ziekenhuizen op richtlijnen van de fiscale administratie. De sector vraagt met aandrang dat de regering een einde stelt aan de heersende rechtsonzekerheid.

De feiten zijn gekend. De BBI van Hasselt eist van ZOL een bedrag van ondertussen meer dan 110 miljoen euro.  Zorgnet-Icuro is al langer in gesprek met de centrale belastingadministratie over dit dossier en hoopte deze zomer zo snel mogelijk de kwestie te kunnen uitklaren. Het lijkt er immers op dat de BBI met de zaak in Limburg een precedent wil scheppen.

Fiscale hardnekkigheid

Zorgnet-Icuro begrijpt dat de fiscus streeft naar een systeem waarbij de belastingcontroles op een maatschap gemakkelijker kunnen verlopen. Maar een onderhandelde oplossing met de sector is nodig om te komen tot duidelijke instructies te bezorgen over hoe de fiscale fiches dan wel moeten worden opgesteld. Die oplossing blijft echter uit, en de BBI blijft hardnekkig doorgaan in het onderzoek van andere dienstjaren en het opleggen van sancties voor vermeende overtredingen.

Marc Geboers, directeur AZ's Zorgnet-Icuro: “In een dossier waarin geen onregelmatigheden werden aangetoond en dat blijkbaar een louter administratieve inslag heeft, worden onredelijke standpunten en taxaties opgelegd. Ondanks alle inspanningen die de betrokken instelling en artsen al leverden om de gevraagde transparantie te geven. De hoogte van de bedragen brengen rechtsreeks het voortbestaan van de geviseerde instellingen in het gedrang. (...) De betrokken instelling en artsen hebben op vraag van de BBI gereageerd door hen volle medewerking toe te zeggen. Ze hebben de gevraagde transparantie aangereikt. Het  ziekenhuis en de artsen verklaarden zich bereid tot verdere toelichting en medewerking.”

Steeds transparant geweest

Samen met alle Vlaamse ziekenhuizen dringt Zorgnet-Icuro aan op een snelle en sluitende oplossing en vraagt dat de huidige claims worden ingetrokken. De leden van de federale regering, evenals Vlaams minister Jo Vandeurzen, mogen hierover eerstdaags een brief in hun bus verwachten van de Vlaamse ziekenhuisdirecties. Het kan zo niet verder. Ziekenhuizen zijn in hun bestaan bedreigd. Die strategie van de BBI verhit de gemoederen, meer zelfs, wekt de indruk dat er fraude zou zijn gepleegd.

"Waar rook is, is vuur, luidt het gezegde. In dit geval is er enkel rook, geen vuur", constateert Zorgnet-Icuro. "Ziekenhuizen, en dus ook het ZOL,  zijn steeds transparant geweest over de honoraria die worden uitbetaald."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.