Ziekenhuizen kopen voor honderden miljoenen te veel in

In Nederland lopen de kosten van medische hulpmiddelen voor ziekenhuizen flink te hoog op omdat de inkoopdiensten onvoldoende georganiseerd en opgeleid zijn. Dat meldt Het Financieele Dagblad. De kosten zijn volgens het adviesbureau Gupta verdubbeld het afgelopen decennium.

Ziekenhuizen geven jaarlijks honderden miljoenen te veel uit aan de inkoop van medische hulpmiddelen. Tot die conclusie komt adviesbureau Gupta na een analyse van de sector. Ziekenhuisbestuurders en inkopers zouden zich onvoldoende inspannen om de beste prijs te krijgen voor implantaten, spuitjes, operatie-instrumenten en andere medische hulpmiddelen en zich te veel laten verleiden door de verkooppraatjes en de complexe offertes van de leveranciers.

Veel potentieel om kosten te verlagen

Hoog tijd dat ziekenhuizen hun inkoopproces eens kritisch onder de loep nemen, concludeert Kees Isendoor van Gupta. ‘De inkoop zou een topprioriteit van het ziekenhuismoeten zijn: het bedrag maakt ongeveer 30% van de kosten uit en er is veel potentieel om kosten te verlagen of nog betere kwaliteit te krijgen. Maar het onderwerp wordt vaak onvoldoende aan de bestuurstafel besproken.’

In de afgelopen tien jaar zijn de inkoopkosten van ziekenhuizen verdubbeld, naar zo’n 8 miljard euro in 2016. Maar Gupta vraagt zich in het vandaag gepresenteerde rapport af welke meerwaarde patiënten hiervoor precies kregen.

Volgens Gupta zijn er jaarlijks tot tientallen miljoenen per ziekenhuis te besparen op deze post. Oorzaken van de geldverspilling:

  • relatief kleine inkoopafdelingen waarin weinig wordt geïnvesteerd.
  • geen directe rapportering van de inkopers van hun financiële resultaten direct aan de raad van bestuur.
  • vaak op te kleine schaal ingekocht.

In ons land hebben heel wat ziekenhuizen zich al verenigd in aankoopcentrales. Netwerkvormlng moet verder tot meer gewicht van de ziekenhuizen leiden in het aankoopproces.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.