ZNA Nierkliniek: klare taal beloond

Vorige week ontving de ZNA Nierkliniek de ‘MSD Health Literacy Award 2017’ voor het project ‘Klare Taal voor nierdialysepatiënten’.

De ZNA Nierkliniek werkte intens aan gezondheidsgeletterdheid: lessen Nederlands voor anderstalige patiënten, een opleiding ‘taal & diversiteit’ voor alle  ziekenhuismedewerkers. Nierspecialist Wendy Engelen: “Met de hulp van de mensen van Atlas - de Antwerpse stadsdienst voor integratie & inburgering – zagen we in dat ook ‘klare taal’ kan helpen. Meen werkgroep nam onze patiëntenvoorlichting grondig door. Ze zocht naar simpele en consistente woordkeuzes en naar een logische opbouw van de boodschap. Vandaag proberen we consequent klare taal te gebruiken in brieven en brochures. Waar de oude brochures veel opmerkingen kregen van patiënten, worden de nieuwe erg geapprecieerd.”

Het enthousiasme voor dit project werkt aanstekelijk voor andere ZNA-diensten.

De MSD Health Literacy Awards bestaan uit verscheidene categorieën. De ZNA Nierkliniek won in de categorie ‘gespecialiseerde zorg’ (Speciality Care Award). De Award werd uitgereikt in het Federaal Parlement op de ‘Dag van de Gezondheidswijsheid’ waar op dat moment ook een debat liep over gezondheidswijsheid.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.