ZOL en KRC Genk: "Unieke samenwerking ziekenhuis-topclub"

Sinds 7 augustus kunnen sporters op het sportcomplex van KRC Genk terecht in Sporthor, de gloednieuwe sportraadpleging. ZOL artsen dr. Leonie Geukens en dr. Jan Truijen houden er iedere vrijdag raadplegingen en staan sporters bij met medisch advies en behandelingen. Dit project noemen ze uniek in België als samenwerking tussen het ZOL en KRC Genk.

“We bieden een totaalpakket aan waarbij sporters op één raadpleging een diagnose kunnen krijgen en ook meteen een behandeling. Concreet kunnen we een echografie maken en drukmetingen van de spieren uitvoeren maar bieden we ook ESWT-behandelingen en infiltraties aan”, aldus dr. Leonie Geukens, arts Fysische Geneeskunde in het ZOL.

“Sport staat voor efficiëntie, snelheid en resultaat. Drie doelstellingen die we ook met deze raadpleging willen bereiken”, zegt dr. Truijen, orthopedisch chirurg en kniespecialist in het ZOL. “Om een praktisch voorbeeld te geven: loop je een verrekking of een spierscheur op dan ben je bij ons aan het juiste adres. We geven snel en deskundig advies en als ZOL-artsen kunnen we zo nodig doorverwijzen naar de kennis en faciliteiten die aanwezig zijn in het ZOL”, vult dr. Geukens aan.

Laagdrempelig
Sporthor werkt laagdrempelig. “Uit ervaring weet ik dat een ziekenhuisomgeving intimiderend werkt voor sporters. Het is een omgeving die ze linken aan langdurige blessures. Sporthor biedt een passend alternatief. Sporters komen terecht in een stimulerende omgeving die sport ademt. Voor deze pathologie is dat zeker een grote meerwaarde. En bovendien, aan het splinternieuwe jeugdcomplex van KRC Genk - waar de consultaties plaatsvinden - is er ruim voldoende gratis parkeerplaats”, aldus dr. Geukens.

Dit project is uniek in België, aangezien een ziekenhuis en voetbalclub voor het eerst op deze manier samenwerken. “We hebben in het ZOL een enorme deskundigheid binnen de sportgeneeskunde. Het is uniek om een stukje van die kennis naar een topclub als KRC Genk te brengen”, klinkt het.

Op dit moment zit het project nog in een proeffase, maar er wordt gehoopt op een plekje in het nieuwe stadion van KRC Genk, wanneer dat er komt. “We zouden dan ook kunnen uitbreiden naar andere medische specialismes zoals cardiologie of sportdiëtiek. We hebben de kennis in het ZOL, als het zo ver komt kunnen we snel schakelen”, zegt dr. Truijen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.