Zorgnet-Icuro bedankt Prof. Dominique Vandijck

Zorgnet-Icuro beëindigt met onmiddellijke ingang de samenwerking met directeur kwaliteitszorg Prof. Dominique Vandijck. Het is nog niet duidelijk wie zijn taken overneemt.

Met een droge mededeling van de raad van bestuur van Zorgnet-Icuro in een omzendbrief werd het nieuws meegedeeld. Margot Cloet, CEO Zorgnet-Icuro, onthoudt zich van elke reactie. Wie de taken van prof. Vandijck zal overnemen, "wordt eerstdaags bekeken."

Prof. Vandijck (gezondheidseconomie UGent, UHasselt en expert in patiëntveiligheid) was voor de afgelopen 2,5 jaar aan de slag als directeur kwaliteitszorg. Voor De Specialist modereerde hij vorig jaar nog mee een debat over de nieuwe wegen die de ziekenhuisaccreditatie moest inslaan. Centrale gast was toen de internationale autoriteit dr. Jens Winther Jensen, voormalig voorzitter van de Deense artsenvereniging.

Ook België is aan een denkoefening toe nu zo langzamerhand elk ziekenhuis minstens één accreditatietraject doorliep. Daarnaast ondergaan de ziekenhuizen ook controles van de Vlaamse Zorginspectie.

Het zal erop aankomen om een goed evenwicht te vinden zodat de kwaliteit gegarandeerd blijft zonder een overdaad aan inspecterende organisaties. Een enquête van De Specialist wees uit dat bij de Vlaamse ziekenhuizen het saturatiepunt stilaan bereikt is. Franstallige ziekenhuizen zijn dan weer vragende partij voor nog meer kwaliteitscontroles. Maar aan de andere kant van het land staan accreditatietrajecten nog minder ver.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.