Biden opent deur voor onderhandeling over kost van tien medicijnen

Amerikaans president Joe Biden heeft beloofd de prijs van tien verschillende geneesmiddelen te verlagen, die worden voorgeschreven tegen ernstige ziekten. Daarmee stuit hij op heel wat kritiek van farmaceutische bedrijven.

"Terwijl de farmaceutische industrie recordwinsten binnenhaalt, moeten miljoenen Amerikanen kiezen tussen betalen voor geneesmiddelen, die nodig zijn om te overleven, of het financieren van voedsel, huur en andere basisbehoeften. Die tijd komt ten einde", beloofde de Democraat in een persbericht.

Voortaan kan Medicare, de ziektekostenverzekering voor 65-plussers, nu over de prijs van geneesmiddelen onderhandelen. Tot nu toe ging dat in de Verenigde Staten niet, in tegenstelling tot de ziekteverzekering in veel andere rijke landen. In de eerste fase heeft het Witte Huis tien medicijnen gekozen die daarvoor in aanmerking komen. De hervorming maakt deel uit van Bidens grote "Inflation Reduction Act", die ook de energietransisite en sociale maatregelen inhoudt.

Volgens een studie van de nonprofit Rand Corporation, betalen de Verenigde Staten gemiddeld 2,5 keer meer voor geneesmiddelen op voorschrift dan bijvoorbeeld Frankrijk. De Amerikaanse overheid zegt dat senioren in 2022 in totaal 3,4 miljard dollar uit eigen zak moesten betalen voor behandelingen tegen bloedklonters, diabetes, hartproblemen, psoriasis en bloedkanker.

Eén van deze behandelingen, het antistollingsmiddel Eliquis, wordt door meer dan 3,7 miljoen Medicare-begunstigden gebruikt. Producent BMS (Bristol Myers Squibb), beweert dat Medicare-begunstigden die dit middel voorgeschreven krijgen "het momenteel kunnen krijgen door uit eigen zak het relatief lage gemiddelde bedrag van 55 dollar per maand te betalen" en beweert dat het initiatief van Joe Biden deze situatie "bedreigt".

Ook twee medicijnen van de Johnson & Johnson groep vallen onder de hervorming. Het bedrijf zegt dat Bidens initiatief "medische innovatie zou beperken, de toegang en keuze van patiënten zou beperken en een negatieve invloed zou hebben op de algemene kwaliteit van de zorg".

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.