Binnen twee weken bijzondere ondernemingsraad bij Orpea in België

Op 16 februari vindt er bij rusthuisuitbater Orpea in België een bijzondere ondernemingsraad plaats. Dan komt er mogelijk meer informatie over de toekomst, nadat woensdag was bekendgemaakt dat de Franse moedergroep wordt overgenomen door een reeks investeerders onder leiding van een investeringsgroep in handen van de Franse overheid.

Het is al een jaar onrustig bij Orpea. In januari vorig jaar verscheen het boek "Les Fossoyeurs" (De Doodgravers, red.) van journalist Victor Castanet. Daarin is sprake van rantsoenering, ouderen die in hun uitwerpselen blijven zitten of dagenlang geen verzorging krijgen. Ook financieel bleek de groep er slecht aan toe, met een schuldenberg van 9,5 miljard euro.

Woensdag werd een overname aangekondigd. Een groep investeerders geleid door Caisse des Depots et Consignations  (CDC) - een investeringsgroep in handen van de Franse overheid - neemt de controle over. Daarbij wordt voor 3,8 miljard euro aan schulden omgezet in kapitaal en komt er ook een kapitaalinjectie van 1,55 miljard euro. Na afloop zulen CDC en co meer dan 50 procent van de aandelen van de groep in handen hebben.

Wat een en ander betekent voor de activiteiten in België, waar Orpea een zestigtal rusthuizen uitbaat en een twintigtal assistentiewoningen, is nog niet duidelijk. Orpea België distantieerde zich eerder van de wantoestanden in Frankrijk. Maar in november was ook gezegd dat "een analyse van de activiteiten in België een ongunstige situatie toont die aanpassing vereist". En ook: "De groep moet terugkeren naar een duurzame financiële structuur en het financiële evenwicht herstellen."

Een woordvoerster van Orpea België zegt dat tijdens een bijzondere ondernemingsraad op 16 februari "de directie de vakbonden en de sociale partners zal informeren over de verschillende mogelijke scenario's in verband met de Belgische aanwezigheid van de groep".

Voor vakbondsman Fabien Boucquéau is de overname "een goede beslissing op macro-economisch niveau". "Maar we zwemmen in onzekerheid", voegt hij toe. "We weten niet hoeveel banen er op het spel staan, noch hoeveel rusthuizen getroffen worden. We blijven dus waakzaam."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.