Britse politie identificeert verdachten in onderzoek naar honderden ziekenhuisdoden

De Britse politie heeft negentien verdachten geïdentificeerd in een nieuw onderzoek naar 456 doden in een ziekenhuis. Dat meldt de Britse omroep BBC woensdag. Volgens een onafhankelijk onderzoekspanel overleden de patiënten tussen 1987 en 2001 nadat ze zonder goede reden sterke pijnstillers voorgeschreven hadden gekregen.

Drie eerdere politieonderzoeken naar het Gosport War Memorial Hospital leidden niet tot vervolgingen. Sinds 2019 probeert de politie opnieuw om de zaak op te lossen. Er worden volgens de BBC voorzichtig gesprekken gevoerd met de verdachten. Nabestaanden roepen al jaren op tot gerechtigheid.

De politie omschrijft de zaak als "een van de grootste en meest complexe in zijn soort in de geschiedenis van de Britse politie". Rechercheurs onderzoeken meer dan 750 patiëntendossiers in de zaak. De zogeheten Operatie Magenta begon in 2019 na het onderzoek door het panel, dat van meer dan duizend familieleden getuigenverklaringen afnam.

Volgens het panel was er in het ziekenhuis sprake van "minachting voor het menselijke leven en een cultuur waarin de levens van vele patiënten werden verkort". Familieleden van patiënten met bezorgdheden over de geleverde zorg "werden constant in de steek gelaten". Het ziekenhuis zou ook de zorgen van verpleegkundigen hebben weggewuifd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.