Britse verpleegkundigen kunnen staken tot Kerstmis

De stakingsacties van de Britse verpleegkundigen kunnen misschien nog tot Kerstmis duren. Daarvoor heeft het hoofd van de belangrijkste vakbond gewaarschuwd in de aanloop naar een nieuwe 48-urenstaking eind deze maand.

De verpleegkundigen lanceerden in december een stakingsgolf die ongezien is in het meer dan honderdjarige bestaan van hun vakbond, de Royal College of Nursing (RCN). Vrijdag verwierpen ze een voorstel van de regering, dat hen een salarisverhoging van 5 procent en een eenmalige premie van minstens 1.250 Britse pond in het vooruitzicht stelde.

Op 30 april vat de RCN een nieuwe 48-urenstaking aan, die ditmaal ook de spoeddiensten en de diensten intensieve zorg niet zal sparen. Komt er tegen begin mei geen akkoord uit de bus, dan wordt een stemming over de volgende stappen georganiseerd. "Is die stemming succesvol, dan betekent dat verdere stakingsacties tot Kerstmis", waarschuwde secretaris-generaal Pat Cullen van de RCN gisteren op de BBC.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.