Britse verpleegkundigen schorten staking op, overheid bereid om te onderhandelen

De Britse verpleegkundigen hebben dinsdag aangekondigd dat ze hun stakingsacties opschorten, in het bijzonder de 48 urenstaking die voor volgende week gepland was. De overheid is ermee akkoord gegaan rond de onderhandelingstafel te gaan zitten met de vakbonden, die meer loon en betere arbeidsvoorwaarden eisen.

Het Royal College of Nursing, de belangrijkste vakbond voor verpleegkundigen, en het Britse ministerie van Gezondheid kondigden in een gezamenlijk persbericht aan dat ze ermee akkoord gaan om een proces van "intensieve onderhandelingen" te starten. De gesprekken zullen volgens de mededeling gaan over "de lonen, de voorwaarden en de hervormingen om de productiviteit te verhogen". 

Minister van Gezondheid Steve Barclay heeft vandaag een ontmoeting met de verantwoordelijken van de vakbond. In afwachting daarvan "schort de vakbond de stakingsacties op", klinkt het.

De vakbond had voor volgende week, vanaf 1 maart, nog een stakingsactie van 48 uur aangekondigd. Die mobilisatie, de langste ooit in de sector, zou voor het eerst ook betrekking hebben op de intensieve zorg, de oncologie en andere afdelingen die tot nu toe nog niet hadden meegestaakt.

De verpleegkundigen eisen een salarisverhoging voor het huidige jaar, maar de overheid wilde tot nu toe enkel onderhandelen over volgend jaar. Ze noemde de eisen van de vakbond "onbetaalbaar".

Daarop beslisten de verpleegkundigen en de ambulanciers om begin februari het werk neer te leggen. Het ging om de grootste mobilisatie ooit in de geschiedenis van het Britse gezondheidssysteem. 

Ook het spoorwegpersoneel en het personeel van bepaalde overheidsdiensten legden de afgelopen maanden verschillende keren het werk neer. Ze eisen eveneens hogere lonen, nu de inflatie in het VK tot een recordhoogte is gestegen. In januari lag die nog boven de 10 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.