Brusselse regering gaat als eerste (onorthodox) contract aan met bevolking (Lowet)

Door vooraf aan te kondigen vanaf hoeveel besmettingen het dragen van een mondmasker verplicht wordt, is de Brusselse regering volgens de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) de eerste beleidsmaker die een contract probeert aan te gaan met zijn bevolking. Al komt dat contract wel te laat. "De poging wordt meteen teniet gedaan door de termijn veel te kort te maken", zegt Koen Lowet, gedelegeerd bestuurder van VVKP.

De coronabesmettingen in Brussel gaan al even opnieuw de hoogte in. Brusselse minister-president Rudi-Vervoort (PS) kondigde aan dat er een mondmaskerplicht wordt ingevoerd, vanaf het moment dat de drempel van 50 besmettingen per 100.000 inwoners op een week tijd wordt overschreden.

In principe is dat in overeenstemming met de benadering die de expertengroep 'Psychology & Corona' al van bij het begin van de coronacrisis bepleit: burgers een gevoel van eigenaarschap geven, zodat ze vrijwillig verantwoordelijkheid opnemen voor hun gedrag. "Op die manier krijgen ze zelf een beetje het heft in eigen handen. Het draagt bij aan de motivatie van mensen om zich aan de maatregelen te houden", zegt Lowet.

Gedragswetenschappen

Vervoort zei er  echter meteen bij dat de drempel waarschijnlijk volgende week al overschreden wordt, wat burgers niet meer de tijd geeft om hun gedrag aan te passen om het tij nog te keren. "Als je mensen controle wil geven moet je hen de kans geven om via hun gedrag de situatie te veranderen. In dit geval is het niet erg motiverend voor mensen, omdat je hen het gevoel geeft dat het niet meer uitmaakt."

Lowet verbaast zich erover dat de politiek nog steeds de inzichten uit de gedragswetenschappen niet toepast, terwijl duidelijk is dat de verspreiding van het coronavirus gelinkt is aan ons gedrag. "Als mensen het gevoel hebben dat maatregelen maar worden opgelegd, ongeacht wat ze doen, werkt dat zeer demotiverend."

> Lees ook: mondmaskerverplichting  Brussel vanaf 50 gevallen/100.000 inwoners

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.