Cynisch: Franse premier waarschuwt nu voor 'grote golf' coronagevallen maar liet week geleden verkiezingen doorgaan

De Franse premier Edouard Philippe heeft ervoor gewaarschuwd dat er een "grote golf" van coronagevallen op komst is in het land. Het worden enkele moeilijke dagen, voorspelde hij. Philippe ziet de gezondheidssituatie "niet snel verbeteren" en riep zijn landgenoten op "om vol te houden". Luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden?

Donderdag vielen in Frankrijk op 24 uur tijd 365 overlijdens te betreuren als gevolg van het coronavirus. Onder de slachtoffers bevond zich ook een 16-jarig meisje dat volgens haar familie nochtans in goede gezondheid verkeerde. Sinds het begin van de coronacrisis overleden in Frankrijk al 1.696 mensen.

"We zullen uiterst gemobiliseerd moeten blijven", vervolgde de premier. "De epidemische golf die Frankrijk overspoelde, die als eerste de regio Grand-Est trof, en die momenteel de regio's Île-de-France, Hauts-de-France en nog andere regio's bereikt, (...) zet het hele zorg- en ziekenhuissysteem onder grote druk", klonk het.

De premier kondigde voorts aan dat hij zaterdag tijdens een persbriefing samen met de Franse minister van Gezondheid Olivier Véran meer uitleg zal geven over de strategie van de regering en over de beschikbaarheid van het beschermingsmateriaal en de tests.

Duizelingwekkend

In Parijs, waar het aantal zieken intussen duizelingwekkende proporties aanneemt, heeft de burgemeester aangekondigd dat er met de Eifeltoren vanaf vrijdag elke avond van 20 tot 23 uur hommage zal worden gebracht aan de personen die zich inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Dat zal gebeuren door middel van de projectie van het woord "merci". Daarnaast worden er ook boodschappen geprojecteerd die de inwoners van de stad moeten aansporen om thuis te blijven.

> Lees  ook: Macron kondigt lockdown aan nadat hij eerst alle Fransen opriep om te gaan stemmen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.