De Block en De Backer houden voet bij stuk voor 'malafide' mondmaskerleverancier

De leverancier beschuldigde Maggie De Block in de pers van contractbreuk en beweert dat ze een bestelling van miljoenen FFP2-mondmaskers voor ons land annuleerde. De Block kaatst de bal terug want hij zou zelf afspraken geschonden hebben. Deze zaak krijgt ongetwijfeld een juridisch staartje.

"Een leverancier beweert in de pers dat het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block een bestelling van miljoenen FFP2-mondmaskers voor ons land annuleerde. Hij vermeldt niet dat hij zelf de afspraken schond met de bedoeling om munt te slaan uit de wereldwijde gezondheidscrisis. We geven graag verduidelijking", luidt het bij het kabinet.

Misbruik

"De niet-levering van de FFP2-maskers is eerst en vooral een spijtige zaak. Met die voorraad hadden we onze zorgverleners sneller van het nodige beschermingsmateriaal kunnen voorzien. Maar we kunnen niet toelaten dat malafide leveranciers de huidige crisis misbruiken om de Belgische bevolking op te lichten."

"Ja, de leverancier heeft gelijk als hij stelt dat er sprake is van een contractbreuk. Maar die pleegde hij zélf: hij paste de modaliteiten van de bestelbon aan nadat de bestelling was geplaatst. Zo verhoogde hij achteraf de prijs per masker én de totale hoeveelheid bestelde maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot terwijl de afspraak was om te betalen eens de maskers waren geleverd, dus op het moment dat er zekerheid was over de bestelling. Het kabinet van minister De Block besliste daarop om de gesprekken stop te zetten."

Chantage

"Dat de leverancier de pers nu inschakelt om de bestelling alsnog te laten plaatsvinden, is niets minder dan chantage. Aangezien hij zelf contractbreuk pleegde, is een schadevergoeding vanwege de overheid uiteraard ook niet aan de orde."

Ministers De Block en De Backer werken intussen volop aan andere oplossingen om onze zorgverleners het beschermingsmateriaal te bezorgen dat ze nodig hebben, met de hulp van bonafide leveranciers, klinkt het nog.

Hier ging het om een Waalse leverancier die zijn beklag maakte in Parismatch, maar ook eerder waren er al akkefietjes over leveringen van mondmaskers.

> Lees ook: nachtje cel voor 'malafide' leverancier 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.