Depraetere (Vooruit) over CD&V-voorstel: "Lijkt op nattevingerwerk"

Coalitiepartner Vooruit kan zich niet vinden in het voorstel van CD&V om de abortustermijn uit te breiden van 12 tot 14 weken. Dat maakte Kamerfractieleidster Melissa Depraetere maandagavond duidelijk in Terzake. "Dit lijkt voor mij op nattevingerwerk", zei ze in een debat met CD&V-Kamerlid Els Van Hoof.

De christendemocraten laten hun verzet tegen de versoepeling van de abortuswetgeving varen, liet CD&V-Kamerlid Els Van Hoof maandagavond weten. De partij gaat niet helemaal mee met het voorstel van de progressieve coalitiepartners om de maximumtermijn voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit te breiden van twaalf tot achttien weken, maar kan zich wel vinden in een termijn van veertien weken. Om die versoepeling te omkaderen vragen de christendemocraten ook gra tis langdurige anticonceptie. 

De experten, die zich op vraag van de regeringspartijen over de huidige wetgeving en praktijk bogen, pleiten echter voor een termijn van 18 weken, stelde Vooruit-Kamerfractieleidster Melissa Depraetere in Terzake. "Die studie is heel grondig uitgevoerd. Als experten 18 weken zeggen, snap ik niet dat jullie dat naast jullie neerleggen en voor iets anders pleiten. Dat lijkt voor mij op nattevingerwerk."

Volgens Depraetere is een termijn van 14 weken onvoldoende omdat heel wat vrouwen dan nog altijd naar buurland Nederland zouden moeten om een zwangerschap op een veilige, medisch begeleide manier te beëindigen. "Tegen al die kwetsbare vrouwen zeggen we dan: trek uw plan."

Vooruit wil binnen de meerderheid op zoek naar een consensus, maar volgens Van Hoof is het voorstel van de christendemocraten te nemen of te laten. Depraetere noemde dat standpunt "absurd". "Dat is geen manier om met deze kwestie om te gaan. (..) Voor mij gaat het hierover: hoe kunnen we het maximale doen om die vrouwen te beschermen. Als de wetenschap zo duidelijk is, zie ik niet in waarom we die niet zouden volgen."

Groen-covoorzitster Nadia Naji liet ook al weten vast te houden aan een uitbreiding van de abortustermijn van 18 weken. Open VLD-Kamerlid Robby De Caluwé spreekt op Twitter van een "stap in de goede richting" dat CD&V het abortusdossier "niet blijft blokkeren" en is "tevreden" dat de partij "eindelijk inziet dat de wetgeving moet versoepeld worden". Tegelijkertijd blijven ook de liberalen vasthouden aan de termijn van 18 weken, zegt hij.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.