Drie verdachten naar de strafrechter in dossier rond onterende behandeling in rusthuis

In een dossier van onterende behandeling in een woonzorgcentrum in Nieuwpoort heeft de raadkamer drie voormalige medewerkers naar de correctionele rechtbank verwezen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne. De verdediging had tevergeefs de buitenvervolgingstelling gevraagd.

De bal ging aan het rollen toen een personeelslid van rusthuis De Zathe in november 2017 melding maakte van mogelijke wantoestanden. Op basis van die informatie vorderde de Veurnse afdeling van het parket West-Vlaanderen een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter. In dat kader werd op 20 november 2017 ook een huiszoeking uitgevoerd in het woonzorgcentrum. 

Op dat moment waren een hoofdverpleegkundige en een andere verpleegkundige al preventief geschorst. Een doorlichting van de Zorginspectie bracht vervolgens een wansmakelijke grap aan het licht. De verdachten overtuigden een nieuwe verpleegkundige om een aerosolbehandeling toe te passen op de anus van een dementerend persoon. Ze beweerden dat de behandeling voorgeschreven was door de huisarts en dat het een nieuw middel was om constipatie tegen te gaan. 

Uit verder onderzoek zou gebleken zijn dat sinds 2012 nog minstens drie bewoners het slachtoffer werden van mensonterende praktijken. Het Veurnse parket vroeg met succes aan de raadkamer om niet enkel de hoofdverpleegkundige en de verpleegkundige, maar ook de voormalige directeur van het woonzorgcentrum naar de correctionele rechtbank te verwijzen. 

Het proces zal wellicht binnen enkele maanden ingeleid worden. De beklaagden zullen zich voor de correctionele rechtbank van Veurne moeten verantwoorden voor onopzettelijke slagen en verwondingen en schuldig verzuim. De verpleegkundigen zullen bovendien ook terechtstaan voor onterende behandeling.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.