E17-netwerk eindelijk erkend door Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid erkent het E17-ziekenhuisnetwerk als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk. De zeven ziekenhuizen van het E17-ziekenhuisnetwerk zijn blij dat hun jarenlange samenwerking nu eindelijk officieel is.

"De Vlaamse overheid heeft op 11 mei 2020 beslist het E17-ziekenhuisnetwerk te erkennen als locoregionaal klinisch ziekenhuisnetwerk. De zeven partners van het E17-ziekenhuisnetwerk zijn bijzonder verheugd dat hun jarenlange samenwerking verder geofficialiseerd wordt", luidt het.

Na de totstandkoming van het netwerk in 2015 kreeg de structuur gaandeweg verder vorm met de aanstelling van voorzitter Eric Van Zele en de opstart van verschillende comités en werkgroepen. In 2019 gingen het netwerk over tot de oprichting van de vzw E17-ziekenhuisnetwerk.

Eerder hield de Vlaamse overheid onder het beleid van minister Vandeurzen de erkenning tegen, ook van het netewerk UZ Gent, wat tot woedende reacties leidde.

Zo uitte dr. Jan Donck, voorzitter van de medische raad AZ Sint-Lucas Gent, zijn ongenoegen over die gang van zaken waarbij de Gentse netwerken on hold gezet worden door minister Vandeurzen.

"Onlangs liet minister Van Deurzen weten dat de aanvraag van het kersverse Ziekenhuisnetwerk Gent om deel te mogen nemen aan het pilootproject Regionale Zorgstrategische Planning negatief wordt beantwoord. Ook het naburige E17 Netwerk ontving een gelijkaardige brief. De argumentatie die voor deze weigering wordt verschaft is op zijn zachtst gezegd eigenaardig en schimmig", aldus de voorzitter van de medische raad AZ Sint-Lucas Gent.

"De aanwezigheid van AZ Oudenaarde in het Gentse netwerk, en de afwezigheid van AZ Oudenaarde in het E17-netwerk worden als het probleem naar voor geschoven in de respectievelijke schrijvens. "Daarenboven", gaat de tekst verder "doorkruist uw voorstel de logica van de regionale samenwerkingsverbanden buiten de acute ziekenhuizen."

Het E17-netwerk bestaat uit AZ Maria Middelares Gent, AZ Groeninge Kortrijk, Sint-Vincentius Deinze, Sint-Elisabeth Zottegem, OLV Waregem, Sint-Jozefskliniek Izegem en AZ Glorieux Ronse.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.