Eerste overlijden van mens door vogelgriep gemeld in China

China heeft een eerste overlijden van een mens door een stam van vogelgriep gemeld die wijdverspreid is bij dieren, maar zelden overgaat op mensen. Het sterfgeval benadrukt de noodzaak om toekomstige risico's van nabij op te volgen.

Een 56-jarige vrouw met verscheidene gezondheidsproblemen bezweek volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 16 maart aan de H3N8-stam van het vogelgriepvirus, nadat ze eerder die maand met een longontsteking in het ziekenhuis was opgenomen. Een eerste onderzoek gaf aan dat ze besmet was geraakt op een markt voor levend pluimvee, waar naderhand vogelgriep werd vastgesteld.

Er is geen indicatie van een overdracht van mens op mens, zei de WHO, die informatie van de Chinese Commissie voor Volksgezondheid aanhaalde.

Hoewel de besmetting niet veroorzaakt werd door het gevreesde H5N1-virus, dat de jongste jaren pluimvee en wilde vogels heeft gedecimeerd en in staat bleek tussen zoogdieren over te gaan, is er reden om waakzaam te zijn, zei de WHO. De exacte oorzaak van de besmetting is nog onbekend.

"Aangezien men vogelgriepvirussen blijft ontdekken bij gevogelte, worden in de toekomst nog sporadisch gevallen bij de mens verwacht", aldus de organisatie. "Om het huidige risico voor de volksgezondheid beter te begrijpen, is meer informatie nodig uit onderzoek op mens en dier."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.