Eerste spade in de grond van nieuwe campus UZ Gent

In Gent is de eerste spade in de grond gegaan van Nobel I, een modern gebouw dat het eerste wordt van een nieuwe, groene campus van het UZ Gent. Het gebouw wordt een centrum voor innovatie, opleiding en onderzoek met veel lichtinval en een grote daktuin. De oplevering is voorzien in 2024, maar daarmee zullen de werken op de Gentse campus nog niet afgerond zijn. Het ziekenhuis investeert de komende jaren in een masterplan dat de site zal omvormen tot een duurzaam, autoluw en groen geheel. Prijskaartje: 1,6 miljard euro.

De eerste schakel in dat masterplan is dus Nobel I, een 62 meter hoge constructie die 44 miljoen euro kost en 12 verdiepingen geavanceerd medisch onderzoek huisvest. De buitenkant van het gebouw wordt uitgewerkt als energiegevel. Die is zo ontworpen dat de opwarming tot een minimum gereduceerd wordt. Op de zuidkant worden zonnepanelen voorzien.

De onderste verdiepingen van de hoogbouw zullen na de oplevering in eerste instantie onderdak bieden aan een opleidingscentrum, poliklinieken en kantoren van het departement ICT als tussenstap naar de centrale nieuwbouw. Nobel I wordt op latere termijn onderdeel van een reeks onderzoeksgebouwen. Het nieuwe wetenschapspark moet uitgroeien tot een 'living lab', een plek waar het UZ Gent, de UGent en verschillende onderzoeksorganisaties samenwerken. 

De omgevingsvergunning voor de parkeertoren voor medewerkers is ondertussen toegekend, wat betekent dat die werf wellicht dit najaar kan worden opgestart. De toren zal negen bouwlagen tellen en plaats bieden aan 1.800 voertuigen. De bouw van alle gebouwen op de nieuwe campus zal 10 jaar duren. Daarna lopen nog enkele kleinere projecten tot ongeveer 2040.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.