Eerstejaars als volwaardige verpleegkundigen "geen grootschalig fenomeen" (Zorgnet-Icuro)

Als er stagiairs in ziekenhuizen en woonzorgcentra ingeschakeld worden voor taken die ze wettelijk gezien niet mogen uitvoeren, dan gaat het niet om een grootschalig fenomeen. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro, zegt geen weet te hebben van dergelijke situaties. "Als het voorkomt, dan zal dat niet in groten getale zijn", zegt Cloet, die tegelijk naar het personeelstekort in de sector wijst als mogelijke verklaring.

Het Laatste Nieuws brengt vandaag verscheidene studenten verpleegkunde aan het woord die getuigen over de grote verantwoordelijkheden die ze op stageplaatsen krijgen, waardoor ze soms zelfs handelingen moeten stellen die wettelijk verboden zijn. Bovendien zouden ze snel op zichzelf aangewezen zijn. De praktijk van dergelijk stagemisbruik zou zich meer voordoen in woonzorgcentra dan in de thuiszorg of ziekenhuizen.

In de krant wijzen vakbond ACV en Vlaamse oppositiepartij Groen naar de personeelstekorten, en ook werkgeversorganisatie Zorgnet-Icuro maakt hetzelfde punt. Gedelegeerd bestuurder Cloet vraagt daarom meer investeringen vanuit de overheid. "De vergoedingen voor stagementoren en stagebegeleiders liggen op dit moment te laag", erkent ze. 

In de krant wordt ook gewezen op een mentaliteitsprobleem in de sector, maar dat komt volgens Cloet "niet overeen met wat ik zie".

Vanuit de opleidingen verpleegkunde heeft Cloet trouwens nog geen signalen opgevangen over dit stagemisbruik, maar de Zorgnet-topvrouw gaat alvast met hen aan tafel om de grootte van dit probleem na te gaan.

Ook met de betrokken ministers van Welzijn en Onderwijs wil Cloet overleg om de ernst van het probleem te bekijken en met oplossingen te komen. In de eigen organisatie zegt Cloet op zoek te willen gaan naar de oorzaak van deze problematiek. "Vermoedelijk hangt alles samen: het personeelstekort, de druk op het personeel, de toenemende zorgzwaarte..."

> Eerstejaars ingezet als volwaardige verpleegkundigen

> "Absoluut geen weerspiegeling realiteit" (Hogeschool Vives)

> "Geen risico voor patiënten creëren" (Hilde Crevits)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.