Eerstejaars in ziekenhuizen: "Geen risico's voor patiënten creëren" (Crevits)

"Ik besef dat de werkdruk hoog is en heb respect voor de vele extra inspanningen die mensen in de zorg leveren, ook studenten. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat dit risico's creëert voor de patiënten." Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) in reactie op de inzet van eerstejaars.

Stagiairs in ziekenhuizen en woonzorgcentra krijgen soms taken die ze wettelijk gezien niet mogen uitvoeren. Dat meldt Het Laatste Nieuws. In bijna alle woonzorgcentra en ziekenhuizen zijn volgens de krant studenten aan de slag. Dat moet onder toezicht en met hulp van vaste medewerkers gebeuren, maar in de praktijk blijkt dat heel wat studenten snel op zichzelf zijn aangewezen.

Minister Crevits wil nu de sector, het onderwijs, de federale overheid en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) samenbrengen om te kijken hoe de situatie kan worden aangepakt. "We zetten samen met alle sociale partners in op het aantrekken van personeel", zegt ze. "We willen uiteraard niet het effect creëren dat studenten na een slechte ervaring tijdens hun opleiding een andere loopbaan kiezen. Er zijn de voorbije jaren al heel wat stappen gezet om de stage-opleidingen te verbeteren. Studenten die klachten hebben over de kwaliteit van zorg en over de invulling van hun stages roep ik dus op dit te melden."

Groen-voorzitter en Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout legde de kwestie  in het Vlaams Parlement ook voor aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Volgens Vaneeckhout moet de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid nemen om de "onveilige en onwettige" situaties uit de getuigenissen aan te pakken. 

Volgens minister Weyts wijst Groen iets te gretig naar de Vlaamse regering, terwijl het niet altijd duidelijk is om welke instellingen het precies gaat. "Als het gaat over ziekenhuizen, dan is dat bijvoorbeeld een federale bevoegdheid", aldus Weyts. Volgens Vaneeckhout schuift de N-VA-minister daarmee te gemakkelijk de verantwoordelijkheid van zich af. "Ik ontloop mijn verantwoordelijkheid helemaal niet. Ik wil alleen niet voor mijn beurt spreken en de ministers van Welzijn en Volksgezondheid de pas afsnijden. Zij zijn bevoegd voor het afnemende veld dat de stages organiseert. Ik zal dat dus eerst met hen bespreken", reageert Weyts nog.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.