Elke Van Hoof (VUB) beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Het voltallige team van medewerkers van Elke Van Hoof (VUB) is opgestapt en heeft een klacht ingediend tegen de psychologie­professor wegens grensoverschrijdend gedrag. De VUB bevestigt dat er een interne procedure loopt. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Zeven medewerkers, voornamelijk doctoraatsstudenten, aan de Vrije Universiteit Brussel zijn eind 2021 opgestapt en hebben nadien een klacht ingediend wegens allerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag tegen hun leidinggevende Elke Van Hoof. De prof staat vanwege haar expertise in stress en burn-out. 

Zo pakte ze onlangs nog uit met de publicatie van de eerste Belgische StressMonitor die peilt naar stress en mentaal welzijn op het werk. Die eerste editie van de StressMonitor peilt naar het potentieel om 'De Beste versie van Zichzelf' te zijn op de werkvloer.

Toxisch leiderschap

De zeven medewerkers, het voltallige team van Van Hoof, klaagden toxisch ­leiderschap aan, waarbij medewerkers zelfs ziek uitvielen door de manier waarop ze aangestuurd werden door Van Hoof. Ze meldden een extreme werklast, waarvoor ze bovendien niet erkend werden: Van Hoof ging volgens de klacht steevast zelf met de eer lopen. Ook stelden de ­medewerkers vragen bij de manier waarop Van Hoof tot haar wetenschappelijke onderzoeksresultaten kwam en haar ­onderzoek financierde.

“In september 2022 ontving de VUB een formele klacht en werd de interne procedure opgestart”, zegt VUB-woordvoerder ­Nathalie Vlaemynck in Het Nieuwsblad. “De universiteit heeft professor Van Hoof uitgenodigd voor een ­gesprek met de rector, maar tot op heden heeft dit nog niet kunnen plaatsvinden.” In het belang van alle partijen wenst de VUB niet verder in te gaan op de inhoud van de procedure.

Politiek en overheid doen geregeld een beroep op de kennis van de professor. Zo is Van Hoof expert binnen het Kennis­centrum Arbeidsongeschiktheid van het Riziv, adviseert ze Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) over het actieplan dat de psychosociale ­gevolgen van de coronacrisis moet ­opvangen, en is ze lid van de expertengroep 'Psychologie en Corona'.

Doorbraak in coronacrisis

Het was dan ook tijdens de coronacrisis dat het grote publiek Van Hoof leerde kennen.  De professor werd toen  lid van de 'Geestelijke Gezondheid'-groep van de GEES, de werkgroep van experten met Erika ­Vlieghe en Marc Van Ranst.

In die coronaperiode kwam Van Hoof ook al in opspraak. In de zomer van 2020 lanceerde ze de Iedereen OK-test, waarbij iedereen - ongeacht de antwoorden - doorverwezen werd naar psychologen verbonden aan een platform opgericht door haar.

Van Hoof haalde ook de pers met haar onderzoek dat besloot dat zelfstandigen moeilijker genezen van kanker door een slechte afstemming van het sociale-zekerheidsstelsel op hun 'realiteit’. (Financiële) onzekerheid zorgt ervoor dat zelfstandigen langer ziek werken, langer ziek blijven en vaker hervallen, heette het. Het onderzoek liep in opdracht van het Kenniscentrum Arbeidsongeschiktheid van het Riziv en de Stichting tegen Kanker. 

Dat Van Hoof toxisch leiderschap wordt aangewreven, komt als een boemerang terug omdat ze precies een imago vestigde van burn-outexpert. Ze bouwde haar praktijk 'Huis voor ­Veerkracht' uit tot een consultancy­bureau dat sinds kort 'Oh My People' heet.

> Slechts één op tien haalt volledig potentieel op het werk

> Zelfstandigen genezen moeilijker van kanker

 

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.