Energieprijzen: één Belg op de drie bezuinigt op ziektekosten

Zo'n 60% van de Belgen vreest zijn energierekening niet te kunnen betalen, meldt het dagblad Le Soir-RTL-Ipsos. In het zuiden van het land is deze angst het grootst: 73% van de Walen leeft met deze vrees (tegenover 59% van de Vlamingen en 70% van de Brusselaars). Een van de gevolgen is dat een Belg op de drie bezuinigt op zijn zorguitgaven.

Geconfronteerd met deze stijgende prijzen en de vrees het financieel niet te kunnen bolwerken, zegt een meerderheid van de Belgen toch bepaalde gedragingen te hebben veranderd. Bijna acht van de tien respondenten melden "minder elektriciteit, gas, water of verwarmingsbrandstof" te gebruiken. 

Het effect van de hoge energieprijzen is ook voelbaar op andere gebieden van het dagelijks leven. Vrijetijdsactiviteiten, die waarschijnlijk als minder essentieel worden beschouwd, lijden eronder, evenals besparingen. Volgens het onderzoek zegt meer dan 40% van de respondenten dat ze "hun spaargeld hebben moeten aanspreken" of geld hebben moeten lenen om onverwachte energiekosten op te vangen. 

Ten slotte geeft één Belg op de drie - maar vier op de tien in Brussel en Wallonië - toe dat de stijging van de energieprijzen hen heeft gedwongen te bezuinigen op hun uitgaven voor gezondheidszorg.

Ter informatie: de enquête voor deze Grote Barometer werd uitgevoerd vóór de aankondiging van nieuwe steun eind vorige week.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.