Ergonomievereniging raadt zittende Vlamingen aan om regelmatig even benen te strekken

Ergonomievereniging VerV en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw roepen mensen die veel tijd zittend doorbrengen op om dinsdag 10 oktober om 10 uur 10 minuten op te staan, de benen te strekken en te bewegen. Wie regelmatig rechtstaat en beweegt, verkleint het risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, rugpijn, overgewicht en diabetes type 2.

Een groot deel van de werkende bevolking (23,4 procent ) zit meer dan acht uur per dag, blijkt uit bevragingen. Bedienden brengen maar liefst 70 procent van hun werktijd zittend door. Langdurig zitten kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's, onderstrepen de organisaties.

"Wie meer dan tien uur per dag op een bureaustoel zit, loopt bijna 35 procent meer kans op vroegtijdig overlijden dan wie slechts een uur per dag zit", schrijven VerV en het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw. "Zo'n zitmarathon leidt bovendien tot een minder goede concentratie, lage productiviteit en een minder energiek gevoel. Voor een goede gezondheid zou je elk half uur even moeten rechtstaan."

De twee organisaties raden mensen daarom aan om te 'wisselwerken' en regelmatig eens recht te staan. "Met deze actie willen we van wisselwerken op kantoor het nieuwe normaal maken, zodat het algemeen aanvaard is om zitten en staan af te wisselen", zegt Wim Ponsaert van VerV.

Ook kinderen zitten een groot deel van de dag. Metingen van de UGent uit 2012 tonen aan dat 6- tot 12-jarigen ongeveer zeven uur per dag stilzitten. Bij de 12- tot 18-jarigen ligt dat cijfer nog hoger: zij brengen gemiddeld acht uur per dag zittend door, het grootste deel daarvan op de schoolbanken. Zelfs kleuters scoren slecht met elke dag 6,5 tot 9 uur stilzitten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.