Erkenning PIT: orgelpunt op succesvol Congres Kritieke Diensten A.S.Z. en OLV

De tweede editie van het congres Kritieke Diensten  in CC De Werf in Aalst was een groot succes. Met nagenoeg 400 deelnemers vanuit heel Vlaanderen wordt het bewijs geleverd dat dit initiatief sterk wordt gesmaakt bij professionele zorgverleners. Op het congres viel ook het nieuws dat de Mobiele Urgentiegroep (MUG) die al jarenlang door beide ziekenhuizen wordt bediend, mag worden uitgebreid met een aanvullend Paramedisch Interventieteam (PIT).

Vanuit de Dringende Geneeskundige Hulpverlening werd begin augustus aan de ziekenhuizen de mogelijkheid geboden om per netwerk een extra PIT-voertuig in te zetten. Na gezamenlijk overleg met het OLV Ziekenhuis en de hulpverleningszone Zuid-Oost, heeft het A.S.Z. een aanvraag voor erkenning ingediend. Enkele dagen geleden kregen we het heuglijke nieuws dat wij deze erkenning verkregen hebben. De beide ziekenhuizen zullen dit project de komende maanden, samen met hulpverleningszon e Zuid-Oost, volledig uitwerken.

Het verschil met de MUG is dat een PIT een patiënt kan en mag vervoeren. In een MUG mag enkel materiaal vervoerd worden. De PIT zal ingezet worden voor minder dringende of ernstige situaties dan de MUG of wanneer de MUG niet beschikbaar is. A.S.Z. en OLV zullen afwisselend de PIT bemannen vanuit eigen spoedgevallendienst

Tot op heden had Aalst nog geen PIT rondrijden in de regio. Vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, voorzag in de context van het herfinancierings- en herorganisatieplan van de Dringende Geneeskundige Hulpverlening dat elk ziekenhuisnetwerk een extra gefinancierde PIT kon krijgen, die ook ingezet kan worden voor dringend interhospitaal vervoer tussen de verschillende ziekenhuizen binnen het netwerk.

Vanaf 2024 nog meer gespecialiseerde zorg sneller bij de patiënt in Aalst

Omdat een PIT een echte meerwaarde kan bieden om nog meer gespecialiseerde hulp sneller bij de patiënt te krijgen in de regio, is in september dit jaar de aanvraag ingediend om erkend te worden voor deze PIT-functie. Nu de bevestiging er is, zal alles uitgerold worden in het laatste kwartaal van dit jaar en de bedoeling is om vanaf 1 januari 2024 operationeel te zijn met de PIT.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.