Europese primeur: baanbrekend implantaat tegen migraine (AZ Delta)

AZ Delta heeft met succes de eerste patiënten behandeld met een papierdun implantaat tegen ernstige migraine. De baanbrekende bio-elektronische folie, ontwikkeld door de Nederlandse startup Salvia BioElectronics, werd voor de tweede keer ter wereld geïmplanteerd en voor het eerst in Europa. De patiënten ervaren onmiddellijke verbeteringen in zowel het aantal als de intensiteit van hun migraineaanvallen.

Pijnspecialist dr. Bart Billet, die samen met zijn collega's de procedures heeft uitgevoerd, benadrukt de hoop en nieuwe mogelijkheden die dit implantaat biedt voor mensen met ernstige hoofdpijn.

“Onmiddellijk voelde ik al verbetering van mijn migraine. Ik kan weer slapen, lachen en volop van het leven genieten”, vertelt één van de patiënten. De vrouw van 35 is zo blij met het bijbehorende externe apparaat, dat ze er zelfs een speciaal tasje voor heeft ontworpen. “Ik noem het mijn Little Bag of Happiness.”

Papierdunne folie
De behandeling van de eerste patiënten in België vond plaats in AZ Delta. "Ons pijncentrum beschikt over een uitgebreid multidisciplinair team van pijnspecialisten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychologen en meer." Dr. Bart Billet heeft samen met de collega’s van het pijncentrum de patiënten behandeld. "We hebben de papierdunne folie net onder de hoofdhuid geplaatst. Door middel van milde elektrische pulsjes, die je niet voelt, kunnen we de zenuwen vervolgens kalmeren en migraine voorkomen en verzachten", legt hij uit. “Dit is een veelbelovende technologie om mensen met ernstige hoofdpijn te helpen.”

De patiënten zijn geselecteerd door dr. Maarten Goethals en zijn neurologische team. Dr. Goethals heeft specialistische kennis op het gebied van aandoeningen van het perifere zenuwstelsel en heeft gedurende zijn loopbaan aanzienlijke interesse en expertise opgebouwd op het gebied van migraine. Hij is zeer tevreden met de initiële resultaten en ziet een duidelijk verbetering in de levenskwaliteit van de patiënten. “Dit vult ons allen met hoop voor de toekomst."

Eerste resultaten
De manier van implanteren voor deze innovatieve folie tegen migraine werd verfijnd met de hulp van pr. dr. Mark Plazier, neurochirurg in Hasselt en Sint-Truiden. Begin deze maand presenteerde hij de eerste resultaten op het congres van de International Neuromodulation Society in Hamburg.

De studie is nu gedaan op vlak van inclusie van patiënten. De volgende Europese studie zal starten in 2024. Ook AZ Delta zal hier opnieuw aan deelnemen met dr. Billet en dr. Goethals.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.